Veselá Evropa

4. červenec 2003

V Evropské unii bude, zdá se, docela legrace. Pokud tedy středeční vystoupení italského premiéra Silvia Berlusconiho v Evropském parlamentu budeme brát jako vtipnou reakci na dotaz poslance, který od něj chtěl slyšet, zda nespatřuje konflikt zájmů mezi svým politickým postavením a mediálním podnikáním.

Politik a podnikatel Berlusconi mohl samozřejmě stroze odvětit, že žádný konflikt zájmů nespatřuje, a tím by vše skončilo. Rozhodl se ale oživit atmosféru špetkou ironie a černého humoru a dotěrnému německému poslanci učinil šokující nabídku zahrát si roli kápa ve filmu o koncentračních táborech. Vtip zůstal nepochopen, na německé kancléřství byl předvolán italský velvyslanec a za výroky svého premiéra byl peskován. Po čtyřiadvaceti hodinách i Silvia Berlusconiho přešel smích a raději se v telefonickém rozhovoru s německým kancléřem omluvil. Tím ovšem politická legrace neskončila. Pravicoví evropští poslanci po Berlusconiho omluvě chtějí, aby nyní nad údajně nepřijatelnými poznámkami o italském premiérovi a italském lidu projevil lítost také uražený levicový poslanec.

Bez ohledu na to, jak vtipně se dotyčný k takové výzvě postaví, víme jedno. Při volbě českých poslanců Evropského parlamentu musíme zvážit, zda nás mají reprezentovat politici neviditelně seriózní anebo nepřehlédnutelní žertéři. O veselejší Evropu se můžeme zasloužit vývozem tradičního švejkování, ale třeba i sarkasmu, který mají naši politici dobře natrénován z domácího parlamentního hřiště. Kdyby jim snad některý vtip na mezinárodní půdě neprošel, vždy je možné vymluvit se po vzoru temperamentního italského premiéra na neschopnost překladatelů. A pokud se naši poslanci stanou předmětem posměšků? Předvoláme příslušného velvyslance.

autor: iho
Spustit audio