„Velká zeď BOSS“, další obrovská hmotná struktura ve vesmíru

19. červenec 2016

Astronomové z Astrofyzikálního ústavu na Kanárských ostrovech objevili během rozsáhlého mapování galaxií a kvazarů, které se nacházejí velmi daleko od nás a jejich pozorovaný stav tedy odpovídá o něco staršímu stadiu vývoje vesmíru, další obrovskou souvislou hmotnou strukturu ve vesmíru ve tvaru zdi. Její rozsah činí asi 1 miliardu světelných let.

Tato „superzeď“ získala název BOSS, podle zkratky odpovídajícího astrofyzikálního výzkumu nazvaného Přehlídka baryonovou oscilační spektroskopií (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). Struktura BOSS má tvar velké zdi, která však není zaplněna spojitě, ale jakýmsi pletivem z hmotných vláken, která jsou tvořena galaxiemi, jejich shluky a mosty mezi nimi.

Celkem tato vesmírná zeď obsahuje asi 830 viditelných galaxií (a mnoho dalších, které nevidíme), uspořádaných hierarchicky v kupách a nadkupách galaxií. Má hmotnost asi jako 10 tisíc Mléčných drah. Naše galaxie, Mléčná dráha, přitom obsahuje asi 200 miliard hvězd, většinou podobných našemu Slunci.

Prostory mezi galaxiemi ve zdi jsou „zaplněny“ velmi řídkým mezigalaktickým plynem nebo prachem. Síla, která sousední galaxie udržuje lokálně v relativní uspořádanosti a soudržnosti, je samozřejmě síla gravitační, včetně skrytého gravitačního působení temné hmoty. Objekty v této struktuře se od nás nacházejí zhruba ve vzdálenostech 4,5 - 6,5 miliard světelných let.

Nicméně, řada hlasů z astrofyzikální komunity již nepřiznává podobně velkým strukturám či tvarům status souvislých objektů nebo struktur, s poukazem na okolnost, že mezi jejími prvky neexistuje reálné, tedy dostatečně rychlé globální fyzikální spojení. Jakákoliv seberychlejší změna, ať už je přenášena pomocí světelných či gravitačních signálů, doputuje z jednoho okraje struktury BOSS na její druhý okraj cca za miliardu let, ne dříve.

Uvnitř struktury BOSS také existuje spousta víceméně prázdných míst či relativních mezer. Zárodky samotné struktury však mohly vzniknout již ve velmi raném stadiu vesmíru, kdy byl vesmír malý a kdy ještě její okraje spolu komunikovat nebo se ovlivňovat mohly. Její dnešní velikost pak mohla vzniknout obrovským inflačním rozepnutím celého časoprostoru jako takového.

Sloanova Velká zeď, Sloan Great Wall

Někdo může za ještě větší strukturu považovat nedávno objevené “Superprázdno” (Canes Venatici Supervoid, Giant Void), které má ještě asi o 20-30% větší průměr než struktura BOSS. Zde ale zřejmě nejde příliš o strukturu ve vlastním slova smyslu, spíše jen o souvislé relativní zředění průměrné koncentrace vesmírné hmoty.

Podobné „velké zdi“, tvořené pletivem a vlákny z galaxií, jsou ve vesmíru poměrně běžné, většinou jsou ale mnohem menší. Existuje však několik výjimek, jako např. Sloanova Velká zeď (průměr 1,37 miliardy světelných let) nebo Velká zeď Hercules-Corona Borealis (její největší rozměr se dokonce udává jako 10 miliard světelných let). O nich však platí to samé co o struktuře BOSS - v rámci těchto obrovských zdí aj. struktur nefungují žádné globální fyzikální interakce, které je by udržovaly či formovaly. Čili již zřejmě nejde o struktury v pravém slova smyslu.

Zdroje: Futurism, ScienceAlert, Smithsonian Magazine, New Scientist, The Science Explorer, EWAO, Wikipedia 1, Wikipedia 2, arXiv

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.