Vědci testují „elixír mládí“ proti cukrovce

27. listopad 2019

Nadějný MitoTam proti nádorovým onemocněním umí i snížit obezitu a likvidovat přestárlé buňky, které souvisejí se vznikem cukrovky. 

Lékaři sice už používají mnoho různých léků na cukrovku druhého typu, nicméně onemocnění jako takové neumíme úplně vyléčit. Na tento typ diabetu se zaměřil výzkum, který se realizuje na myších a probíhá v IKEMu, Biotechnologickém ústavu Akademie věd České republiky a centru BIOCEV. Každou možnost léčení, která působí nějakým jiným mechanismem a mohla by cukrovku zlepšit, totiž lékaři vyhlížejí s nadějí.

Čtěte také

Experiment na obézních myších s cukrovkou přinesl zajímavé výsledky. „Zjistili jsme ve spolupráci s profesorem Neužilem, že právě MitoTam je látka, která snižuje u zvířat hmotnost,“ vysvětluje profesor Martin Haluzík z Centra diabetologie pražského IKEMu, „a vede také ke snížení hladiny glykémie, tedy cukru v krvi.“

A jak experiment probíhá? „V jeho průběhu měříme příjem krmiva, měříme hladinu glykémie, před ukončením pokusu uděláme takzvaný orální glukózový toleranční test,“ říká Jaroslava Trnovská z Centra experimentální medicíny pražského IKEMu. „Ten nám řekne, jak organismus zpracovává glukózu, a při ukončení pokusu odebíráme veškeré tkáně. které jsme schopni odebrat.

Překvapivé účinky na snižování obezity

Experiment probíhá na obézních myších, lékaři sledují, jak jejich organismus zpracovává glukózu

Mechanismus, díky kterému ke snižování hmotnosti dochází, není u tohoto léku očekávaný. Součástí MitoTamu je Tamoxifen, což je dobře známý lék, který působí jako antiestrogen a používá se při podpůrné protinádorové léčbě. „Ale není o něm známo, že by nějakým způsobem měl ovlivňovat hmotnost nebo právě hladinu cukru,“ říká Haluzík. „Takže tím, že Tamoxifen je vlastně mitochondriálně směřovaný, tak se mění efekt této účinné látky.“

Už po první dávce začalo docházet ke snižování hmotnosti u těch myší, které byly obézní. U myší, které obézní nebyly, látka na hmotnost žádný vliv neměla. Efekt na obezitu je větší, než lékaři očekávali, a dokonce se zdá, že působení této látky přetrvává ještě nějakou dobu po jejím vysazení. „Pravděpodobně to souvisí s odstraněním přestárlých buněk, to je něco, co bychom teď ještě rádi otestovali. To je zajímavý výsledek, který jsme úplně nečekali,“ podivuje se Haluzík.

Čím více zbraní proti cukrovce, tím lépe

Čtěte také

Pokud se účinky MitoTamu na diabetes prokážou, bude pro pacienty největším přínosem, že se podle všeho jedná o úplně nový mechanismus účinku. „Nejlepší léčba cukrovky 2. typu je kombinovaná, podáváme kombinaci léků s různým mechanismem účinku. Tady bychom měli zřejmě mechanismus, který by šel přes snížení počtu přestárlých senescentních buněk a v kombinaci s dalšími léky by mohl výrazně zvyšovat šanci, že pacienta dobře zkompenzujeme,“ předpovídá profesor Haluzík. 

Nový mechanismus tohoto léku by mohl výrazně zvyšovat šanci, že pacienta dobře zkompenzujeme.
prof. MUDR. Martin Haluzík, IKEM

Přestárlé buňky v takzvaném senescentním stadiu buněčného života ztrácejí svoji schopnost dělení. Mění své morfologické vlastnosti, ale zůstávají stále metabolicky aktivní a nezanikají.

Prof. Martin Haluzík

Senescentní buňky se totiž nejspíš podílejí i na vzniku komplikací diabetu. Pokud to je správný předpoklad a došlo by k odstranění senescentních buněk, došlo by nejenom ke zlepšení kompenzace cukrovky, ale potenciálně by bylo možné i zpomalit výskyt některých diabetických komplikací, jako je například zrychlená ateroskleróza. „A to je další zajímavá přidaná hodnota tohoto mechanismu, na prokázání takového účinku bude ovšem ještě třeba detailní výzkum,“ upozorňuje Haluzík.

Tuto účinnou látku bychom mohli označit za elixír mládí, díky ní se tělo totiž zbavuje přestárlých buněk. „My jsme si právě s Neužilem říkali, že už bychom to konečně měli vyzkoušet i na sobě,“ směje se profesor Martin Haluzík. Pokud se takové působení potvrdí, látka bude mít v medicíně ještě širší využití. 

autoři: Andrea Skalická , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.