Nový český lék proti rakovině budí naděje. Z jeho účinků už se radují první pacienti

14. září 2019

Protinádorová léčivá látka Mitotam z dílny českých vědců se už několik měsíců testuje na lidech. Nový lék míří přímo na mitochondrie nádorových buněk. Výsledky první fáze klinické studie ukazují, že pacienti léčbu dobře snášejí. Velmi pozitivní efekt má u nemocných s karcinomem ledvin. Do studie se zapojili onkologičtí pacienti, u kterých veškeré léčebné metody selhaly. Jaké jsou jejich první zkušenosti, zjišťovala reportérka Andrea Skalická.

Vladimíru Klepalovi léčba Mitotamem pomohla

Je to zázrak a děkuju Pánu Bohu, že to na mě působí,“ raduje se Vladimír Klepal, který se s rakovinou léčí už od roku 2007. Tehdy mu lékaři kvůli nádoru museli odebrat ledvinu. Po několika letech se nemoc vrátila, a tak přijal nabídku zapojit se do experimentu s Mitotamem.

Metastáza v lůžku po ledvině se zmenšila a ta, co byla u sleziny, úplně zmizela,“ popisuje účinky léku.

S myšlenkou na lék, který by cílil přímo na mitochondrie nádorových buněk, přišel před 13 lety profesor Jiří Neužil, který tehdy působil na Griffith University nedaleko australského Brisbane. Do vývoje léčebné látky zapojil chemika Jana Štursu, který Mitotam ještě v Austrálii poprvé syntetizoval. Spolu s Lukášem Wernerem ho pak v laboratoři Biotechnologického ústavu Akademie věd ještě upravovali.

Fáze biologického testování trvala dva roky a čeští experti se během ní snažili vyvinout takové složení látky, které nebude náročné a především nákladné na přípravu, aby se dal lék co nejrychleji a nejlevněji vyrobit pro klinické použití.

Mitotam neúčinkuje na všechny pacienty stejně

Čtěte také

Mitotam je prášek, který když se rozpustí ve vodě, vznikne čirý roztok, který se pacientům aplikuje kanilou do žíly. V budoucnu ale bude nejspíš dostupný i v podobě běžné pilulky. Kdy to bude, ještě odborníci nedovedou odhadnout.

Účinná látka se aplikuje formou infuze a pacient musí hodinu ležet, než se lék dostane do jeho krevního oběhu. Nakonec lékaři do kapačky připojí ještě fyziologický roztok a pak už může pacient domů.

Další pacientce Elišce Liškové zjistili lékaři nádor na plicích před třemi lety. Třikrát prodělala chemoterapii, pak se dostala do klinické studie a začala se léčit Mitotamem. V jejím případě ale lék nakonec nezabral. „I ta naděje, kterou jsem měla, za to stála,“ dodává přesto vděčně pacientka.

Nejprve bezpečnost, pak teprve účinky

Čtěte také

Klinická studie Mitotamu je aktuálně ve fázi 1 – onkologové z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze teď především zjišťují bezpečnost léčby pro pacienty a snášenlivost nového léku. Studie zahrnuje pacienty s nejrůznějšími typy nádorů.

U pacientů s kolorektálním karcinomem léčba spíše nefunguje, u pacientů s karcinomem ledviny naopak zafungovala,“ popisuje lékařka Zuzana Bielčiková. „Musíme si uvědomit, že je to první podání člověku, kdy nevíme ani to, jaký dávkový režim máme zvolit, ani jaká je ideální dávka pro správný terapeutický efekt.“

Na cestě za splněným snem

Až se onkologům podaří najít ideální dávkování a definitivně se potvrdí, že je skutečně bezpečná, může klinická studie přejít do fáze 2. „V ní se vybere určitá skupina pacientů podle výsledků fáze 1 a teprve klinická studie z druhé fáze testování prokáže efektivitu, která se pak ověřuje ve fázi 3. Teprve potom se léčivo dostává do praxe,“ vysvětluje Bielčiková s tím, že celý proces může trvat i několik let.

Dotáhnout něco z baňky v laboratoři do fáze, kdy to můžete podávat lidem, a doufejme do budoucna i do momentu, kdy jim to bude pomáhat, je unikátní pracovní i životní zkušenost, za kterou jsme obrovsky vděční. Byl by to splněný sen.
Lukáš Werner

Hlavní řešitel studie profesor Luboš Petruželka ale považuje Mitotam už teď za velký úspěch české vědy: „Je to nový lék, nový mechanismus účinku a myslím, že bychom se mohli dobrat účinku. Nemůžeme ovšem čekat, že půjde o univerzální lék – musíme správně vytipovat skupinu, kde bude fungovat. To by byl úspěch, který potvrdí jeho účinnost.“

Pokud vše půjde rychle, mohla by fáze 2 začít už na počátku příštího roku.

Spustit audio

Související