Na rakovinu je potřeba útočit ze všech stran, říká český vědec. Vyvíjí nový lék, který zefektivní imunoterapii

25. leden 2019

Český start-up Machavert, který založila skupina kolem vědce Jakuba Stazsak-Jirkovského, se jako první a jediný na světě připravuje na klinické testy léku, jehož fosfolipidy aktivují takzvané NK buňky. Ty pak aktivně napadají a likvidují rakovinu. Lék by mohl být k dispozici už zhruba za pět let. Výzkum nedávno finančně podpořila i vláda státu Colorado. Do americké laboratoře se zajel podívat reportér Petr Kološ.

Proton a bor představují naději současné onkologie. Nová terapie by mohla zefektivnit léčbu rakoviny

Protonové centrum (ilustrační snímek)

Česko-italský vědecký tým experimentuje s borem v rakovinných buňkách. Díky jeho práci by se v budoucnosti mohla zlepšit šetrnost a efektivita protonové léčby. Takzvaná proton-borová terapie by mohla pomoci především pacientům trpícím nádory hluboko v tkáních. Výhodou nové metody by mělo být i to, že nevyžaduje od zdravotnických zařízení horentní investice do technologií.

Se zakladatelem společnosti Machavert stojíme v chemické laboratoři coloradské univerzity. Obklopuje nás specifický zápach a hluk vzduchotechniky, která se ho snaží odsávat mimo tyto prostory. Tým společnosti pojmenované po mytickém léčiteli ze starého Řecka, je složený z devíti pracovníků. Právě kvůli nim působí společnost v inkubátoru Univerzity Colorado. „V Americe se vyvíjí nejvíc léků na světě a díky tomu jsou tu i lidé,“ shrnuje Jakub Stazsak-Jirkovký.

Čtyřletý výzkum nového léku na rakovinu vyšel investory zhruba na 5,5 milionu dolarů, což je asi 125 milionů korun. K tomu, aby firma získala všechna potřebná povolení pro prodej léku, potřebuje sehnat zhruba ještě pětkrát tolik. Investory by měly přesvědčit dosavadní výsledky, se kterými výzkumníci po letech práce v laboratoři začínají objíždět konference.

Bez konkurence

„Náš lék konkurenci zatím nemá, ale jsou jiné společnosti, které se ubírají stejným směrem jako my,“ říká Jakub Stazsak-Jirkovský. „Jedním z důvodů je, že se zjistilo, že NK buňky zesilují účinky imunoterapie, ve které, jak se dnes věří, je budoucnost onkologické léčby. Při té se využívá stále častěji kombinace více metod.

NK buňky (z anglického natural killer cell) jsou buňky imunitního systému, které dokáží rozeznat přítomnost patogenů ve virem infikované nebo nádorové buňce a zlikvidovat je.

 

„Dosavadní léčba měla tři základní pilíře – chirurgickou léčbu, radioterapii a chemoterapii. A teď se k nim připojuje i imunoterapie,“ konstatuje imunoložka Jitka Palich Fučíková z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Podle výzkumu společnosti Machavert by imunoterapie měla podpořena právě NK buňkami, které imunitnímu systému aktivně pomáhají rakovinu porazit.

„Jeden z našich projektů je postavený na lipozomech, což jsou nanočástice fosfolipidů. A tyto přístroje používáme ke stanovení jejich velikosti, což je velmi důležité. Pokud totiž přidáte tyto částice do krevního oběhu, mohly by ucpat cévy a způsobit embolii,“ vysvětluje vedoucí týmu.

Naděje pro třetinu nemocných

Zatím se nový lék testuje na zvířatech. Ještě rok až rok a půl by měly trvat testy na opicích, pak se teprve výzkumníci dostanou k testování účinků léku na lidech.

Umíme donutit nádor k sebevraždě, říkají čeští vědci, kteří testují novou látku proti rakovině

Rakovina prsu

Experti ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze začali testovat novou látku proti rakovině prsu. Za jejím objevem stojí profesor Jiří Neužil, který na projektu začal pracovat už před několika lety na Griffith University v Austrálii. Látka MitoTam už prošla úspěšně laboratorními i preklinickými zkouškami. U jejího zrodu byli také čeští chemici z Biotechnologického ústavu Akademie věd.

Tým pod vedením mladého českého vědce nedávno získal grant na další vývoj léku ve výši 250 tisíc dolarů od samosprávy státu Colorado a těší se i důvěře tamní univerzity. Svěřily jim totiž svůj poslední výzkum. Výsledky dosavadního výzkumu už vědci publikovali také v prestižním odborném časopise Nature.

„Myslím si, že budoucnost je v kombinované léčbě a že je potřeba na rakovinu útočit ze všech stran, aby se ji podařilo přemoct,“ shrnuje Jakub Stazsak-Jirkovský. Ani lék, který vyvíjí jeho start-up Machavert, tedy nebude univerzální. Pomoci by měl zhruba u třetiny onkologicky nemocných pacientů.

autoři: Petr Kološ , and
Spustit audio

Související