Věda je fascinující a film ji umí podat srozumitelně, říká ředitelka festivalu AFO Navrátilová

21. duben 2023

Letošní ročník festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) má motto Echo. „Je to ozvěna, která podtrhuje potřebu spolupráce mezi vědními obory a nutností propojení výzkumu a popularizace. Echo tak vnímáme jako ozvěnu každé naší zkušenosti, která se nám vrací v hlavě, umožňuje změnu a vývoj,“ říká ředitelka festivalu Eva Navrátilová s tím, že věda je fascinující a film ji umí podat srozumitelně.

„A pro AFO je důležité, že se ozvěna projevuje stejnou měrou napříč vědními a kreativními obory. Proto jsme to téma akce a reakce – a co to vyvolá – prostě chtěli víc propracovat,“ dodává.

Čtěte také

Eva Navrátilová je ředitelkou festivalu od ledna 2022. „Když vzpomínám na tu dobu, tak jsme měli čtyři měsíce před dalším ročníkem, který proběhl po dvouleté pauze způsobené covidem. A stála před námi obrovská výzva – ale i jízda už jen si vzpomenout, jak se festival dělá živě. Protože jsme ho dva roky dělali on-line.“

Dokonce i v týmu bylo mnoho lidí, kteří živě AFO nezažili, protože přišli až v době karantén a testování. „Navíc ten tým byl po dvou letech už ve zvláštním, trošku lehce vyhořelém stavu. Takže i to byla pro mne výzva vrátit do týmu stabilitu a drive. A když teď mám chuť na nějakou pozitivní sebereflexi, říkám si, že se to povedlo,“ dodává.

Celé Hovory Vladimíra Kroce poslouchejte v audiozáznamu.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související