Včelí úly jako stopka pro slony

10. červen 2009

Konfliktům mezi divokými slony a africkými zemědělci mohou podle britských vědců zabraňovat neobvyklí hlídači polí a vesnic - včely!

Setkání s rozzuřenými včelami je nepříjemný zážitek dokonce i pro dospělé slony. Silnou kůži na jejich tělech sice včely nemohou probodnout, ale citelně poštípat dokážou chobot nebo uši. Mláďata, která kůže ještě tolik nechrání, mohou včelím žihadlům dokonce podlehnout a sloni se proto vůči včelám chovají s velkým respektem. Zoologové z Oxfordské univerzity zjistili, že sloni reagují nejen na nahrávku bzukotu rozzuřených včel, ale také se velkým obloukem vyhýbají včelím úlům - a to dokonce i těm, které jsou už léta prázdné.

Zajímalo je, jestli by bylo možné využít včely jako strážce, kteří by vesnice a pole chránily před sloními nájezdy. Ty jsou nebezpečné pro lidi i pro slony, protože často končí nuceným utracením zvláště dotěrných jedinců. V rámci pilotní studie vědci ohradili několik políček keňských zemědělců plotem, do kterého byly v pravidelných rozestupech zabudovány včelí úly. Současně pomocí GPS sledovali pohyby sloního samce, který spolu s dalšími slony opakovaně navštěvoval pole a svým chováním si vysloužil přezdívku Čingischán.

Satelitní sledování ukázalo, že včelí úly fungují - Čingischán a jeho tlupa se ohrazeným polím raději zdálky vyhnuli. Výsledky pilotní studie zveřejnil časopis African Journal of Ecology. Její autoři vyzdvihují dvě pozitiva - malé náklady na účinnou obranu proti slonům a fakt, že úly farmářům přinesou i nemalé množství medu.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio