Vánoční zadlužování

24. prosinec 2004

České Vánoce provází zajímavá nesrovnalost. Týká se našich nákupů a především pak těch, které děláme na dluh. Průzkumy, které vycházejí z našich odpovědí, zda a kolik si míníme půjčit u bank či splátkových společností, dospěly k nápadně nižším částkám, než jaké hlásí bankovní statistiky a ekonomičtí analytici.

Nejlogičtější vysvětlení této záhady je psychologické. Své vánoční dluhy se stydíme přiznat. Něco nám říká, že cena dárků Vánoce nedělá, podstatné že je být se svými blízkými kolem slavnostně prostřeného stolu s vánočním kaprem, zapalovat prskavky na vánočním stromečku a naslouchat koledám. Tento hlas chválící kouzlo skromných tradičních Vánoc je ale slabý, daleko silněji na nás působí vábení vánočně vyzdobených obchodů a nápověda všudypřítomné reklamy. Pro člověka, který rád nakupuje, jsou Vánoce skvělým alibi, aby se neohlížel na nějakou tu tisícovku. Záhy je peněženka prázdná, aniž by nápady na skvělé dary byly vyčerpány. A půjčit si je tak jednoduché.

Dluhy bude samozřejmě třeba splatit, a tak by se mohlo zdát, že česká společnost na Vánoce dodatečně zanevře. Naštěstí k Vánocům patří kouzlo a vánoční kouzlo si poradí i se suchou statistikou. Hezké Vánoce lze mít jak s drahými dary, tak i bez nich. Zadlužuje se zpravidla ten, kdo si to může dovolit. Statistický průměr, podle kterého připadne po Vánocích na jednoho občana přes třicet tisíc korun dluhu, je skutečně pouze průměrem. Navíc nás ekonomové uklidňují, že ve srovnání s jinými vyspělými státy naše zadlužení není velké. Otázkou dnešního dne tak není, jak v příštích měsících zaplatit dluhy. Teď jde o to, zda jsme dárky dobře vybrali, zda překvapí, potěší a přispějí k tomu, že se na sebe budeme usmívat. A nejspíše budeme. I když někteří trochu na dluh.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.