Vánoční reklama způsobila v Rusku pozdvižení. Děda Mráz v ní mučí matku samoživitelku

18. prosinec 2016

Ruský bankovní dům Moskovskiy Kreditniy Bank vyvolal rozhořčení ve společnosti. Důvodem je kontroverzní krátký reklamní film ukazující Dědu Mráze, který unese a mučí matku samoživitelku, aby ji přiměl trávit více času s dcerou.

Píše o tom server listu Moscow Times.

Reklama začíná scénou, kdy malé děvčátko sedí samo v potemnělé místnosti luxusního bytu a kreslí obrázek pro Dědu Mráze. „Vím, že moje maminka hodně pracuje. A že mi kupuje hračky. Ale nejvíc ze všeho si přeji, aby se mnou trávila více času,“ povídá si děvče při kreslení.

Děj pak pokračuje tím, jak si matka děvčete volá taxislužbu a pozdě večer nasedá do vozidla. Za volantem však sedí Děda Mráz, který šlápne na plyn a unese ženu pryč z města. Poté vláčí podnikatelku náročnou cestou přes jezera, bažiny a zasněžené hory.

Po několika dnech Děda Mráz předstírá srdeční záchvat, a když se mu žena rozhodne pomoci, předá jí obrázek od její dcery. Kresba na papíře oživne a dcera se s matkou konečně setká. Obě spolu šťastně odcházejí.

Reklama způsobila rozruch především mezi ženami, které považují video za útok na pracují matky. „První věc, kterou nám autor reklamy sděluje, je, že úspěšná žena nemůže být zároveň dobrým člověkem“, napsala ruská feministka Anastasia Karimovová pro ruské vydání časopisu Cosmopolitan. A v článku se zároveň zeptala, kde je otec toho děvčátka.

Alena Popovová, spoluzakladatelka ruského portálu StartUpWomen, vyjádřila rozčarování na svém facebookovém účtu. Napsala: „Kde autor reklamy přišel k tomu, že pracující žena je špatná matka? Odkud pocházejí takovéto statistiky? Ruko je přece zemí pracujících matek.“

autor: rer
Spustit audio