Vánoce ve Svaté zemi

5. leden 2008

Pokud žijete v pocitu, že Vánoce jsou dávno za námi, pak vás možná zaujme skutečnost, že některé země se na jejich oslavu teprve chystají. Ve svaté zemi se navíc tyto svátky slaví hned natřikrát. Jak je to možné?

Mnozí z Čechů si jistě oddychli, že mají vánoční svátky už za sebou. Pokud mezi ně nepatříte a vánoční atmosféru byste si ještě rádi v nejbližších dnech zopakovali, pak Vám mohu doporučit přijet do Jeruzaléma či Betléma, tedy míst, kde se podle evangelijního příběhu vánoční události odehrály. Vánoce se tu totiž slaví ne jednou, ne dvakrát, ale hned třikrát během necelého měsíce.

Církev katolická, stejně jako protestanté, si narození Ježíše připoměla samozřejmě už vloni, večer čtyřiadvacátého prosince. Většina ortodoxních církví, jako je ruská, srbská nebo třeba řecká, ovšem oslaví Vánoce až 6. ledna, což je 25. prosinec podle staršího, juliánského kalendáře.

Zvláštní výjimku tvoří církev arménská, která sice doma v Arménii - i jinde ve světě - běžně slaví Vánoce jako pravoslavní křesťané, tedy 6. ledna. Ve Svaté zemi ovšem Arméni slaví Vánoce až 18. ledna, podle staré tradice, která připomíná takzvanou Epifanii Ježíše, nikoli jeho fyzické narození. Na toto datum pak připadá příchod tří mudrců i Ježíšův křest.

Ty nejpravější Vánoce jsou zde ve Svaté zemi zřejmě ty pravoslavné. Nejvíce zdejších křesťanů totiž patří k řecké ortodoxní církvi, a to platí jak pro samotné Řeky, tak i pro většinu arabských křesťanů v Jeruzalémě i nedalekém Betlémě. Tyto oslavy tedy budou nejvíce vidět. Je zde samozřejmě také mnoho Rusů, ať už těch, kteří zde žijí, nebo těch, kteří sem počátkem ledna přijíždějí jako poutníci.

Turistů ostatně už o těch prvních Vánocích přijelo o poznání více než vloni. Před rokem o 24. prosinci připadal Betlém trochu osamělý. Zlepšení bezpečnostní situace a naděje, spojované s opatrně obnovovaným mírovým procesem, nesou své plody.

Každému, kdo se chystá do Jeruzaléma přijet, ovšem mohu doporučit, aby se pořádně oblékl. Přes den je tu slunečno, ale v noci je tu pořádná zima. Legenda o oslíkovi, který malého Ježíška zahříval v jesličkách, má své opodstatnění - přenocovat v Betlémě bez pořádné střechy nad hlavou a bez dobrého topení není ani dnes žádná legrace.

Spustit audio

Více z pořadu