Válka o víza na pokračování

25. červenec 2008

Historie českého a chvíli dokonce ještě československého úsilí přimět Spojené státy ke zrušení víz, je sice, jak už vidno, poměrně dlouhá, nicméně vlastně nepříliš bohatá. Většinou se totiž jednotlivým tuzemským vládám v tomto ohledu příliš nedařilo a zůstávalo vždy jen u velmi mlhavých příslibů. A bylo například málo platné, že Bushův předchůdce Bill Clinton pěstoval vysloveně nadstandardní vztahy s Václavem Havlem a jeho ministryně zahraničí Madelaine Albrightová pochází z Čech.

Americká administrativa setrvala ve zvoleném šnečím tempu. A čeští žadatelé o víza byli léta značně otráveni z úřednicky puntičkářského postupu pražského konzulátu USA a nechybělo poukazování, že po Američanech nikde nikdo žádná víza nechce. Což ale je přece jen složitější, například kvůli obrovské spoustě do Ameriky načerno přistěhovalých lidí. Celá věc se pak nadto zkomplikovala po teroristickém útoku 11. září 2001, kdy se pochopitelně značně zpřísnila bezpečnostní opatření.

Přesto se v posledních měsících ale cosi děje a stávající premiér Topolánek se letos koncem, zimy tvářil během návštěvy Spojených států takřka vítězoslavně. Praha už stačila splnit podmínky ke zrušení vízové povinnosti, neboť počet Američany odmítnutých žádostí za kalendářní rok klesl pod stanovenou kvótu. A samozřejmě, i když se o tom nehovoří jako o výměnném obchodu, Topolánkovými plusem byla vstřícnost české vlády vůči záměru postavit na našem území protiraketový radar. Američané přitom už vloni slíbili změnu příslušného zákona v Kongresu a tak se vytvořil prostor pro bilaterální rokování jehož výsledkem byl washingtonský podpis "memoranda o porozumění", a naděje, že snad už letos víza pro Čechy skončí. Jenomže na to s nevolí reagovala Evropská komise, která chtěla vyjednat zrušení víz pro všechny nové členské státy Unie naráz. Že si Praha vlastně tajně vyjela po vlastní koleji a už takříkajíc vesele hvízdala před výjezdem z tunelu, se prostě v Bruselu setkalo s vysloveným nepochopením. Komise ale pak přece jen ustoupila, když řekla, že sice na svém dále trvá, ale že Češi mají právo k vlastní diplomatické iniciativě. Z té si také vzaly příklad další unijní nováčci, například z Pobaltí a také Slovensko a došlo k podpisům obdobných memorand.

Komise ovšem nepřestává říkat, že by ona vyjednala zrušení víz za podstatně lepších podmínek a že míra informací, které bude muset žadatel před cestou do USA úřadům stejně poskytnout, byť jen elektronickou cestou, je příliš velká. Skeptikové pak dokonce tvrdí, že Topolánkovu vládou vyjednaná a vychvalovaná dohoda mnoho nemění a že ve skutečnosti odpadne jen vystávání ve frontě před americkou ambasádou. A v Bruselu se domnívají, že vyplnění elektronických dotazníků budou chtít Američané po turistech ze všech členských států Unie, ačkoliv občané "starých" unijních zemí doposud nepotřebovali při cestě do USA nic. A že nadto bude třeba vynaložit dost peněz na nové biometrické pasy. Chvílemi to přitom vypadalo, že za to všechno může Praha. Je ovšem ve skutečnosti jasné, že USA prostě povinnost biometrických pasů zavedou tak jako tak a pohodlí občanů takzvaných "starých" států unie do jisté míry stejně končí. Ale komise nepokládá za moudré aby úmluvy jakou přivezl Topolánek, respektive ministr vnitra Langer z Washingtonu, umožnily poskytování takzvaných "citlivých informací", byť by to bylo zahaleno do roušky spolupráce v boji proti terorismu a potírání organizovaného zločinu a závažné kriminality.

Nyní, kdy se ukončení víz pro Čechy začíná snad přibližovat, je tu spor mezi Bruselem a Prahou znovu. Čerstvě publikovaná zpráva Evropské komise totiž říká, že v rozšíření amerického bezvízového programu nebylo dosaženo žádného viditelného pokroku. A dokonce pohrozila odvetou - totiž dočasným uvalením víz pro americké diplomaty cestujícím do států Unie. A Praha je prudce proti - zpráva komise je prý absurdní, pokrok je hmatatelný a hluboký a činit na Spojené státy nátlak by jen otrávilo atmosféru aniž by to přineslo kýžený efekt. To aspoň říká Tomáš Haišman z ministerstva vnitra, který se tento týden účastnil schůzky v Bruselu. Langerův úředník ovšem přiznává, že jde o pokrok na národní úrovni, kdežto komise evidentně hovoří stále o tom samém, totiž o vyjednávání na téma společného ukončení víz pro nejčerstvější příslušníky Unie. A v tom zřejmě s Američany doopravdy nepokročila. Zatímco čeští zástupci se domnívají, že papírová víza, by mohla pro nás přestat platit ještě na podzim a dokonce padá datum 28. října. Což by na 90. výročí státnosti, za níž bezpochyby vděčíme právě USA, bylo jistě hezké gesto.

A tak se asi není příliš co divit, že česká strana odmítá vůči USA nějaké sankce. I když patrně dobře ví, že ukončení vízové povinnosti je tak trochu spíš jen symbolem. A že se Američané o cestujících do USA i potom dozví vždycky víc než dost. S čímž prostě nezbývá nežli se smířit. Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio