V Zoo Praha budou ohrožení tasmánští čerti

13. prosinec 2019

Populaci tasmánských čertů zdecimovala infekční rakovina. O zachování druhu se snaží australský chovatel, který k nám přivezl zdravé jedince.

Tasmánský čert či také ďábel medvědovitý je vačnatec, který původně obýval celou Austrálii. Postupem času se jediným místem jeho přirozeného výskytu stala Tasmánie. 

Tasmánský čert či také ďábel medvědovitý

Před asi 20 lety se ale podařilo vyfotit tasmánského čerta s neznámým útvarem na tváři. Odborníci zjistili, že je to obličejový nádor. „V té době jsme o tom až tolik nepřemýšleli, byl to jen jeden čert, který měl nějaký výrůstek na obličeji,“  říká David Schaap ze záchranného projektu Save the Tasmania Devils. „Nakonec ale bylo čím dál víc důkazů o tom, že takto nemocných jedinců je mnohem víc.“ Odborníci tedy odchytili několik tasmánských čertů, kteří tuto nemoc měli, aby mohli odebrat vzorky. Ty prošly různými laboratořemi i univerzitami. Výsledkem analýzy vzorků bylo, že se jedná o nakažlivou formu rakoviny. 

Tasmánský čert

Obličejový nádor se mezi tasmánskými čerty šířil s největší pravděpodobností pokousáním během bojů mezi zvířaty. Podle dosavadních poznatků nemoc pochází z jediného zvířete a šíří se tak rychle, že populace čertů klesla o víc než 80%. 

Nádor zvířeti znemožní přijímat potravu a do pár měsíců tasmánský čert umírá hlady nebo bolestí. Před 10 lety byl zařazen mezi ohrožené druhy. V současnosti je na světě už jen patnáct až osmnáct tisíc jedinců.

Očkování, které zachrání život zvířete 

Na šíření rakoviny mezi ďábly medvědovitými má pravděpodobně vliv jejich genetická výbava. Ta je totiž u tohoto druhu tak shodná, že imunitní systém nedokáže rozlišit rakovinné buňky od těch zdravých, a tělo se tak růstu nádoru nemá jak bránit.

Tasmánský čert

Jedním z úspěšných způsobů, jak nádor potlačit, může být také imunoterapie. Před dalším šířením nádoru pak částečně pomohla i vakcína, která vznikla díky spolupráci s univerzitou v australském Sydney a univerzitou v Tasmánii. Vakcína se už ukázala jako účinná, nicméně  její testování stále probíhá. 

Je důležité říct, že to není léčba. Je to očkování. To může potenciálně zajistit, aby zdraví ďáblové zůstali zdraví. Díky této vakcíně můžeme tasmánské čerty vypustit zpět do divočiny.
David Schaap

V roce 2003 vznikl projekt na udržení trvalé a funkční populace tasmánských čertů.

Díky odborníkům, australské i tasmánské vládě vznikl v roce 2003 projekt na udržení trvalé a funkční populace tasmánských čertů. Zdraví jedinci byli přesunuti na tasmánský ostrov Maria Island, kde byla uměle založena nová populace. V ní se tento druh rakoviny nešíří. Do projektu se zapojila i pražská zoo.

Čerti na ostrově, čerti v Praze 

„Přispíváme asi půl milionem korun ročně, a pomáháme tak financovat sledování populace a také odborníky, kteří se zabývají udržením této ‘archy Noemovy’," říká Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha. „Chceme upozornit na potřebu ochrany tohoto druhu a také o tomto zajímavém zvířeti informovat veřejnost.“

Jsme druhou evropskou zoo, kam tasmánští čerti přišli přímo z Tasmánie.
Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Tasmánský čert či také ďábel medvědovitý

Pražská zoologická zahrada dlouhodobě vyjednávala s Davidem Schaapem a společně připravili plán, jak pro tohoto vačnatce vybudovat co možná nejlepší podmínky. Návštěvníci pražské zoo se po jejich nezbytné karanténě už od konce března budou moci těšit nejen na tasmánské čerty samotné, ale také na celou expozici věnovanou fauně Tasmánie a Austrálie.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.