V plicích jsou chuťové receptory

27. říjen 2010
Monitor

Receptory, které vnímají hořkou chuť, nemáme jen v ústech. K velkému překvapení vědců se nacházejí také v plicích. Objev by mohl usnadnit dýchání astmatikům a lidem s některými plicními chorobami.

Pulmonologové z University of Maryland School of Medicine tento objev učinili naprostou náhodou - přítomnosti chuťových receptorů si všimli během výzkumu receptorů, které kontrolují tok vzduchu v dýchacích cestách. Chuťové receptory v plicích jsou zcela stejné jako ty, které máme v ústech. Rozdíl je však v jejich uspořádání: v ústech se receptory sdružují do skupinek a vytvářejí chuťové pohárky, zatímco v plicích se vyskytují jednotlivě. Nevysílají žádné signály do mozku, ale na přítomnost hořce chutnajících molekul reagují.

Vědci předpokládali, že receptory pro hořkou chuť v plicích mají podobný účel jako ty v ústech, které svého majitele odrazují od konzumace hořké, potenciálně jedovaté potravy. Experimenty s laboratorními myšmi však ukázaly, že hořce chutnající látky po svém navázání na chuťové receptory plic nezpůsobují ani kašel, ani jinou obrannou reakci. Namísto toho uvolňují hladkou svalovinu dýchacích cest. Podle vědců by se tento efekt dal výhodně využít při léčbě astmatu nebo chronické obstruktivní plicní nemoci.

Zdroj: ScienceDaily

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.