V pásmu Gazy propukly nové boje mezi Hamasem a Fatahem

16. květen 2007

Napětí mezi hnutími Hamas a Fatah narůstalo několik týdnů, a to zejména na straně Hamasu, který stále víc trápí nejen nekončící mezinárodní bojkot palestinské vlády, ale i utkvělá představa, že Fatah nepřestává usilovat o jeho mocenský pád.

Posledním hřebíčkem do rakve jejich křehké koexistence bylo vládní rozhodnutí přikročit konečně k realizaci bezpečnostního plánu, jehož cílem je nastolit pořádek v palestinských ulicích. Minulou středu večer zaujalo v městě Gaza pozice zhruba 3.000 policistů, aby zabránili každodenním přestřelkám. Protože jsou však loajální předsedovi samosprávy Mahmúdu Abbásovi a jeho Fatahu, Hamas si krok vysvětlil jako další opatření proti sobě a vypukly boje. Od víkendu v pásmu Gazy zuří nejkrvavější střety od březnového vzniku vlády národní jednoty, které si už vyžádaly přes 40 mrtvých a skoro stovku zraněných. Násilnosti provází i obvyklá vlna únosů, která se tentokrát nevyhnula ani univerzitním profesorům; palestinské zdroje hovoří až o 70 rukojmích z obou znepřátelených táborů.

Nejtěžší boje se odehrály v úterý, po krachu druhého příměří. O život přišlo 13 lidí, z nichž většina byla zabita při útoku Hamasu na výcvikový tábor Fatahu nedaleko hraničního přechodu Karni mezi pásmem Gazy a Izraelem. Rozvášněné stoupence obou hnutí zatím neuklidnily ani výzvy Mahmúda Abbáse a premiéra Ismaíla Haníji, ani egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Palestinský ministr informací a mluvčí vlády Mustafa Barghutí konstatoval, že pásmo Gazy se začíná podobat Somálsku. Město Gaza je ochromeno, na řadě míst nefunguje elektřina, ulice jsou vylidněné a obchody zavřené a děti nechodí do školy a dospělí do práce, protože se bojí vyjít z domu.

Situaci nepomohly ani nové posily, které palestinská samospráva vyslala do ulic v pondělí, a ještě víc ji zkomplikovala demise ministra vnitra Haního Kawasmího. Byl to už jeho druhý pokus o odchod z vlády, ale zatímco před dvěma týdny premiér Haníja jeho rezignaci nepřijal, v pondělí se s ní smířil a resort vnitra dočasně převzal sám. Kawasmí své rozhodnutí zdůvodnil nedostatkem podpory jak ze strany premiéra, tak předsedy samosprávy, ale také příliš malými pravomocemi k prosazení bezpečnostního plánu. Najít nového ministra vnitra nebude snadné; právě obsazení tohoto klíčového resortu zdržovalo vytvoření vlády národní jednoty několik měsíců, protože jej chce ovládat jak Fatah, tak Hamas, k němuž měl blízko i nezávislý Kawasmí. Jeho rezignace nyní vyvolala vážnou krizi, která by mohla skončit i pádem vlády národní jednoty, o kterou Mahmúd Abbás usiloval tři čtvrtě roku.

Hlavním problémem veškerých jednání už od loňska otázka, zda se sjednotí 80.000 příslušníků bezpečnostních sil palestinské samosprávy loajálních Fatahu se skoro 7.000 členy ozbrojených milicí Hamasu, ale především kdo jim bude velet. Kontroly nad tak velkou armádou se nechce vzdát ani jeden z rivalů. Dokud se vedení obou hnutí nedohodnou v této věci, nelze očekávat ani uklidnění situace v ulicích, kterou navíc komplikují místní gangy a ozbrojenci četných rodinných klanů; od začátku roku už při vnitropalestinských nepokojích zahynulo 200 lidí a od loňského března, kdy se Hamas po vítězství v parlamentních volbách chopil moci, bylo zabito na 400 Palestinců. Fatah další boje zjevně předpokládá, protože v úterý odvolal téměř 500 svých příslušníků z policejního výcviku v Egyptě.

Hamas se v úterý obrátil také proti Izraeli a zasypal město Sderot a jeho okolí skoro dvaceti raketami, které zranily 26 lidí, včetně čtyř dětí. K útoku se také hrdě přihlásil, v posledních třech týdnech už podruhé - první raketová palba Hamasu koncem dubna zaskočila i Mahmúda Abbáse, který tehdy veřejně slíbil, že se podobné porušení příměří už nebude opakovat. Hamas v úterý také oznámil, že hodlá v ostřelování Izraele pokračovat, a svůj slib splnil - přes deset raket dopadlo na Sderot i ve středu a jeho obyvatelé se museli poprvé uchýlit do městských krytů. Izraelská vláda však útok považuje za snahu o zatažení do vnitropalestinských bojů a taktický manévr Hamasu namířený proti palestinské samosprávě, a tak se rozhodla zatím nereagovat žádnou větší vojenskou operací. Armáda jen obnovila cílené útoky a při zásahu vojenského velitelství Hamasu v Gaze zabila čtyři jeho příslušníky.

Ve středu se zhroutilo už třetí palestinské příměří v posledních třech dnech. Hamas ráno zaútočil na dům velitele bezpečnostních jednotek Fatahu Rašída Šabaka v Gaze a zabil 6 lidí a později v zápalu boje připravil o život i pět vlastních členů. Zahynula i jedna zdravotní sestra, a postřelen byl dokonce i člen egyptského týmu, který se v Gaze snaží dojednat klid zbraní.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: gzb
Spustit audio