V Německu se množí předvolební dohady o budoucnosti

25. červenec 2002

Výsledky průzkumů veřejného mínění 60 dnů před volbami do Spolkového sněmu zůstávají v podstatě u všech demografických ústavů nezměněny.

Křesťanští demokraté vedou s 41 % sympatií o 6 % , někdy pouze o 5 % hlasů před sociální demokracií, svobodní demokraté získávají 7-10 % hlasů, Strana zelených pak 5-7 % . Nestane-li se něco nepředvídaného, tak zkušenosti z minulých let z tehdejších předvolebních průzkumů ukazují, že mnoho se na výsledku vlastních voleb už nezměnilo.

Samozřejmě, že se nyní proto stále častěji diskutuje především v obou menších politických stranách o tom, jaké bude jejich budoucí postavení v politickém spektru Spolkové republiky. Zatímco Zelení se obávají, že už nebudou ve spolkové vládě zastoupeni, svobodní demokraté se bojí, že zůstanou další čtyři roky v opozici. Především však u vedoucích představitelů Strany zelených rostou obavy, že budou opět opoziční stranou zvláště, když strany dnešní rudo-zelené spolkové vlády dosahují zhruba společně 42 % hlasů, zatímco možné koaliční spojení křesťanských a svobodných demokratů se pohybuje kolem 49-50 % hlasů, což by samozřejmě k vytvoření spolkové vlády stačilo.

Společný je pak jak zeleným, tak mnohým svobodným demokratům strach, že by se obě tzv. lidové strany, sociální a křesťanští demokraté mohli po volbách dohodnout na vytvoření spolkové vlády velké koalice. Jak spolkový kancléř Gerhard Schröder, tak kandidát na úřad kancléře CDU-CSU bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber sice veřejně možnost vytvoření velké koalice odmítají, ale jejich prohlášení tak úplně nikdo na německé politické scéně nevěří. Když nebude jiného aritmetického východiska, tak prý se nakonec obě velké strany k velké koalici stejně probojují. V obavách z velké koalice pak zelení začali spekulovat o povolební tzv. semaforové koalici sociálních a svobodných demokratů a Strany zelených.

Především spolkový ministr zahraničí Joschka Fischer, kterému se úřad ministra zahraničí zalíbil by své místo nerad opouštěl a proto prý tajně semaforovou koalici propaguje. Zatímco předsedové Strany zelených Claudia Rothová a Fritz Kuhn veřejně prohlásili, že pro ně semaforová koalice za žádných okolností nepřichází v úvahu, Joschka Fischer o svých povolebních představách vytrvale mlčí.

Také svobodní demokraté tvrdošíjně odmítají semaforovou koalici. Jejich předseda Gudo Westerwelle, který právě podniká předvolební turné autobusem po Spolkové republice prohlásil, že s propagátory státního kapitalismu zelenými liberální svobodní demokraté do spolkové vlády nikdy za žádných okolností nevstoupí.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.