V Lucemburku začal před Vánoci platit zákaz žebrání. Město argumentuje bojem proti zločineckým gangům

24. prosinec 2023

Vánoční čas bývá pro politiky skvělou příležitostí, aby se pochlubili svou dobročinností. Představitelé lucemburské vlády se letos vzdali možnosti nechat se fotit u toho, jak rozdávají polévku potřebným. Místo toho v hlavním městě zavedli zákaz žebrání. Krátce před Vánocemi se tak nedávno jmenovaný kabinet dostal pod palbu kritiky, píše německý deník Süddeutsche Zeitung.

Podle nového nařízení už lidé bez domova nesmějí v centru Lucemburku mezi sedmou hodinou ranní a desátou večerní žádat o peníze. Město spolu s ministerstvem vnitra argumentuje, že chce bojovat proti „zločineckým gangům“. Nově jsou ilegální všechny formy prosby o almužnu. Podle německého listu přitom neexistují žádná data o vlivu organizovaných skupin uvnitř žebráckých komunit v Lucembursku.

Čtěte také

Také studií o životě lidí na ulici v zemi s nejvyšším HDP na obyvatele na světě je pomálu. Lucemburské ministerstvo pro rodinu registruje v hlavním městě necelé dvě stovky lidí bez domova. Pro srovnání, v podobně velkém německém Ulmu je podle organizace Caritas na ulici dvakrát tolik lidí.

Lucemburská městská rada odhlasovala zákaz žebrání ještě před červnovými komunálními volbami. Tehdejší ministryně vnitra Taina Bofferdingová plánované nařízení zrušila s ohledem na ochranu lidských práv. Městská rada se proti jejímu rozhodnutí odvolala a celá věc se dostala až ke správnímu soudu.

Čekání na rozsudek ale předčasně skončilo se změnou vlády. Jedním z prvních kroků nového ministra vnitra bylo stažení veta jeho předchůdkyně. Organizace na pomoc bezdomovcům cynicky hovoří o „skvělém vánočním dárku“, a dokonce i deník Luxemburger Wort, který má blízko k vládní lidovecké straně, označuje zákaz za „pochybný a polovičatý“.

Čtěte také

Panují také nejasnosti ohledně toho, jak se má zákaz vymáhat. Ve vyhlášce totiž nejsou uvedeny žádné sankce.

Nový ministr vnitra Léon Gloden reaguje na kritiku vlažně. Před nástupem do funkce byl nejlépe placeným poslancem lucemburského parlamentu s dodatečným příjmem zhruba 20 tisíc euro měsíčně. Při rozhovoru s německým listem zdůraznil své právnické vzdělání a zapochyboval o kompetenci svých kritiků včetně bývalé ministryně. Dodal, že v požadavku městské rady nespatřuje žádnou nezákonnost, a proto je jeho povinností respektovat demokratický proces.

Mezi kritiky přitom patří i Poradní komise pro lidská práva. Tento státní orgán ve svém stanovisku popsal hned sedm důvodů, proč je nařízení v rozporu s lidskými právy. Lucemburský ministr vnitra ale zdůrazňuje, že je třeba na věc nahlížet z právního hlediska, nikoli morálního, uzavírá Süddeutsche Zeitung.

Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií pro vás připravil Ondřej Čížek.

autor: Ondřej Čížek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.