V Libanonu přibývá násilností kvůli Sýrii

Stále horší je také situace v Libanonu, kde přibývá nejen teroristických útoků, ale i ozbrojených střetů mezi odpůrci a stoupenci syrského režimu a libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které bojuje na jeho straně.

Minulý týden zuřily boje šest dní v druhém největším libanonském městě Tripolisu, které si vyžádaly devět obětí a okolo 80 zraněných, píše libanonský deník Daily Star. Zasahovala i armáda, která v bojích ztratila dva vojáky.

Armáda je také častým terčem útoků a jen minulý týden odrazila dva v sunnitské čtvrti Tripolisu Báb al-Tabbaní. Čtyři vojáci utrpěli zranění, když je neznámí útočníci ostřelovali raketami. Po celý týden bojů byly uzavřeny školy a univerzity; otevřely se až v pátek, ale mnoho rodičů děti nadále nepouští ven.

Střety mezi Asadovými stoupenci a odpůrci nejsou v Tripolisu výjimkou a představitelé místních odborů a občanských společnosti v současnosti jednají, jak město zachránit. Podle nich dochází k systematickému ničení hospodářské, vzdělávací a společenské infrastruktury, zatímco vláda jen bezcílně a neúčinně rozmisťuje vojáky.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio