V Kyjevě probíhají mohutné protesty

23. listopad 2004

V budově Nejvyšší rady, tedy ukrajinského parlamentu, začalo dnes odpoledne mimořádné zasedání tohoto nejvyššího ukrajinského zákonodrného orgánu. Ve sněmovně se sešlo jen 191 poslanců, patřících výhradně k opozici. Provládní strany a také komunisté chyběli. Předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Lytvyn úvodem upozornil, že Ukrajina se střemhlav řítí do nekontrolovaného občanského konfliktu s nepředvídatelnými následky. Proto je podle něj nezbytné potlačit emoce a zahájit politická jednání, která by zajistila nekrvavý průběh celé krize.

Přestože šéf parlamentu výslovně žádal, aby poslanci nevystupovali z pozic žalobců či prokurátorů, šéf parlamentní frakce opozičního hnutí Naše Ukrajina hned v úvodu svého vystoupení prohlásil, že to, co prostřednictvím ústřední volební komise provedla výkonná moc v čele s premiérem Viktorem Janukovyčem, je pokus o státní převrat, kriminální zločin a akt velezrady. Za skutečného vítěze nedělního druhého kola ukrajinských voleb označil Viktora Juščenka, za což se dočkal nadšeného skandování všech opozičních poslanců. Juščenkovi stoupenci mají v úmyslu prosadit na mimořádném zasedání parlamentu hlasování o nedůvěře volební komisi a anulování výsledků nedělních prezidentských voleb. Podobné rozhodnutí sněmovny by mělo značnou politickolu váhu, ale i kdyby ho bylo dosaženo, nebylo by závazné. Aby mohlo být za závazné považováno, musí podle ústavy podobné hlasování o nedůvěře vyvolat prezident. To však od odstupujícího Leonida Kučmy, který je naprosto neochvějným stoupencem Viktora Janukovyče, očekávat v žádném případě nemůžeme.

Jak se zdá, státní moc prozatím nemá v úmyslu zasáhnout proti demonstrantům, kteří se během odpoledne z náměstí Nezávislosti ve středu Kyjeva přesunuli do blízkosti parlamentní budovy. Policie, která má v ukrajinské metropoli připraveno na 14 tisíc mužů, zatím nic viditelného nepodniká. Vůdce opozice Viktor Juščenko dnes oslovil světové politické špičky, aby využily veškerého svého vlivu a přiměly ukrajinskou státní moc k odvolání výsledků voleb a jejich případnému opakování. Výslovně pak požádal bývalého vůdce polského hnutí Solidarita a někdejšího polského prezidenta Lecha Walesu, aby do Kyjeva co nejrychleji přicestoval.

Přestože v samotném Kyjevě a v dalších velkých městech hlavně na západě a severu země probíhají mohutné protestní akce, působí snahy opozice zvrátit nepříznivý povolební vývoj poněkud živelně a zoufale. Již zmiňovaný fakt, že státní moc proti demonstrantům nezasáhla silou, svědčí o tom, že Janukovyč a jeho lidé už mají poměrně jasný plán, vyplývající z dosavadních zkušeností s opozičními demonstracemi. Ty se zpravidla konaly jednou až dvakrát za rok, demonstranti si během nich zakřičeli své tradiční Kučma heť neboli Kučma pryč - a tím protest končil. Leonid Kučma se tak v klidu dožil konce svého druhého prezidentského období a teď se zřejmě těší na klidnou státní penzi pod patronací Viktora Janukovyče.

Opozice je si nepochybně vědoma, že v tuto chvíli jde o všechno. Pokud tuto svou při prohraje, hrozí jí nebezpečí, že Janukevyč, o němž se soudí, že si bude počínat daleko tvrději než Kučma, síly dnes velmi vlivného opozičního hnutí Naše Ukrajina rozptýlí, řadu opozičních předáků nechá zavřít nebo je vyštve do emigrace a až za pět let přijdou další prezidentské volby, už se mu místo dnešní silné a politicky relevantní opozice nebude mít kdo postavit. Přesto se ale zdá nejpravděpodobnější, že demonstrace po pár dnech vyšumí a Viktor Janukovyč se pokojně ujme prezidentského žezla. Co jeho případná vláda skutečně přinese, se v této chvíli můžeme opravdu jen dohadovat. Jeden příznačný detail závěrem: Přestože celá krize ještě není u konce, Janukovyčovi už gratulovali dva prezidenti - ruský Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko. I kdybychom sebevíc chtěli, něco takového za dobré znamení rozhodně považovat považovat nemůžeme. I když každý jinak, oba jmenovaní repezrentují to, čemu se ve světě říká vláda silné ruky. A totéž zřejmě očekávají od svého nového ukrajinského kolegy.

autor: ldo
Spustit audio