V Itálii bylo objeveno posvátné město Etrusků

7. září 2006
Monitor

Italští archeologové z University di Macerata objevili pozůstatky etruské architektury poblíž města Orvieto v centrální části země. Jsou přesvědčeni, že jde o legendární posvátné město Etrusků, které hledali dobrodruzi a vědci už od 15. století.

Předpokládá se, že Etruskové přišli na území dnešní Itálie z východu přibližně v 10. století p. n. l. Etruský stát byl nejdříve císařstvím a poté se změnil na konfederaci dvanácti městských států. Rozkládal se v centrální části Apeninského poloostrova na území dnešního Toskánska. Po vzniku starověkého Říma bylo první období římské historie ve znamení nekonečných bojů právě s Etrusky. Ve 3. století p. n. l. byli Etruskové poraženi a postupně vymizeli, přičemž po nich zbylo jen velmi málo archeologických památek, které by Římané nezničili. Jsou mezi nimi například nejrůznější etruské nápisy, jejichž obsah však dosud nebyl rozluštěn. Také díky neznalosti etruského písma je tento národ pro historiky zatím hádankou. Ovšem o existenci rozsáhlé svatyně etruské bohyně Fanum Voltumnae víme z dokumentů samotných Římanů, především z prací Tita Livia.

Římský historik podrobně popisoval, jak se jednou za rok na jaře vypravili představitelé 12 etruských městských států na posvátné místo, aby přinesli objeti bohyni a projednali politické záležitosti. Společně s vůdci a veleknězi přijížděli také tisíce lidí - od pobožných měšťanů, kteří si přáli účastnit se obětování, přes kupce, kteří zde organizovali trhy, až po sportovce, kteří se účastnili závodů.

Podle archeologů mají objekty, které odkryli, všechny znaky velkého chrámu. Celková rozloha komplexu je na tehdejší dobu údajně skutečně neobvyklá. Svatyně byla totiž organizována po vzoru města - jsou tam studny i fontány, ulice a budovy, samotný chrám má rozměry 12x6 metrů a byl podle nálezců využíván v 6. století př. n. l.

Kromě pozůstatků staveb objevili archeologové také kultovní předměty z bronzu, které pocházejí ze 2. století př. n. l. a fragmenty nádob "jemné práce" z 6. - 5. st. př. n. l. tyto nádoby byly rozbity ještě za Etrusků během obětního obřadu. Kromě toho objevili zbytky stěny, která chránila svatyni, a pozůstatky etruského mostu.

Podle slov profesorky Simonetty Stopponi, která už šestým rokem vede archeologické práce, budou vykopávky pokračovat ještě několik měsíců. Vědci očekávají, že jim případné nálezy pomohou odhalit tajemství etruské civilizace.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.