V Íránu byla objevena kostra ženy s umělým okem

5. leden 2007

Pozoruhodné lidské pozůstatky byly objeveny v Íránu. Archeologové odkryli kostru mladé ženy, která žila v oblasti dnešního Íránu před 4.800 lety. Je zřejmé, že za života přišla o jedno oko a místo toho měla do oční dutiny vsazený předmět, který oko imitoval.

Ostatky byly objeveny v historické oblasti na jihovýchodě Íránu. Nález potvrzuje stará svědectví o tom, že v té době existoval zvyk nahrazovat ztracené oči umělými. Například v prvních židovských textech byly zmínky o ženě s okem vyrobeným ze zlata. Nedávno objevené umělé oko sice není zlaté, ale zato velmi připomíná skutečné oko.

Podle slov vědců použil člověk, který oko vyrobil, zlaté nitky tenčí než milimetr, aby získal podobu očních kapilár. Podobné linie byly také naneseny okolo zornice, aby vytvořily kosočtvercovou formu. Dvě díry na boku umělého oka ho pomáhaly udržet v oční dutině. Informuje o tom server Discovery.

Logo

Ostatky byly nalezeny na starém hřbitově. Výzkumníci předpokládají, že ženě bylo mezi 25 a 30 lety. V hrobce byly také objeveny hliněné nádoby, kožený pytel a bronzové zrcadlo.

Tato a další novinky z oblasti historie zazní také v historickém magazínu Zrcadlo, jehož premiéra proběhne 5. ledna 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.