V datech jsme nikdy neviděli argument, že viníkem jsou právě hospody, brání se zástupce restauratérů
Aktuální pandemická opatření opět vyžaduje zavření hotelů a restaurací. „Stát jim pomáhá nad rámec jiných segmentů, které jsou rovněž postiženy. Ministerstvo průmyslu a obchodu bylo spíše pro ponechání otevření. „Ale rozumíme tomu, že epidemiologická čísla nejsou pozitivní, proto jsme také navrhli nové kompenzační programy,“ tvrdí náměstkyně ministra Silvana Jirotková. Podle zástupce restauratérů to ale není dost.
„Vyčíslili jsem dostatečnou podporu na úroveň 60 procent kompenzace obratu, nyní jsme na 40 procentech. Vláda teď tedy pomáhá ze dvou třetin obratu,“ říká v Pro a proti zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.
Čtěte také
„V datech v průběhu roku jsme nikdy neviděli argument pro to, aby ministerstvo zdravotnictví řeklo, že hospody jsou tím viníkem,“ vysvětluje Kastner. „Přišli jsme s mnoha projekty, které měly pomoci, aby restaurační atmosféra byla bezpečná. Ale dostávali jsme esa, která jsme těžko vybírali, proto jsme byli nespokojeni.“
Zavádět výjimky je totiž velice složité, brání svůj rezort náměstkyně. „Hlavním argumentem je mobilita, že lidé se pohybují, ať už za zábavou nebo do restaurace, byť za přísných hygienických podmínek. A ačkoliv tady gastrosegment provedl velkou práci, přesto riziko tam je.“
„S ministerstvem diskutujeme mnoho věcí,“ přiznává Kastner. „A i když je to těžké skousnout, tak ve finále bohužel rozumím některým argumentům vlády. Jde ale o to docílit kompromisu, který pomůže maximu restauratérů přenést do jara, kdy očekáváme zlepšení situace.“
„Čtvrtina z nás skončí“
Podle náměstkyně Jirotkové byly prodlouženy jak programy Antivirus, tak COVID – Nájemné:
Čtěte také
„Restauracím tedy kompenzujeme náklady na nájemné a zaměstnance. Nový program COVID – GASTRO, který je v přípravě a z kraje nového roku by v něm mohli podnikatelé žádat o peníze, je nad rámec a jde o větší záplatu na pokrytí nákladů spojených s nájemným a zaměstnanci.“
„Musíme si přiznat, že ne každý to zvládne,“ připomíná Kastner. S posledním zpřísnění protiepidemických opatření někteří provozovatelé ztrácejí trpělivost a prohlásili, že od pátku, kdy platí přísnější opatření, své podniky nezavřou.
Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) před takovým jednáním varoval a pohrozil finančním postihem či odejmutím kompenzací.
Čtěte také
„Odhaduji že až 25 procent operátorů v segmentu skončí, takže až čtvrtina tržeb obratu z 200miliardového byznysu prostě zmizí. Je naivní si myslet, že do jara přeneseme všechny. Naším úkol je zajistit podmínky, za kterých zodpovědná většina trhu bude umět existovat,“ říká Kastner.
Jirotková věří, že se situace po Novém roce bude zlepšovat. „Ale pokud by se tak nestalo, tak rádi navrhneme a vláda projedná to, jak kompenzace dále rozšířit.“
Nemůžeme řídit do tmy. Potřebujeme návod minimálně na tří následující měsíce, ať už je jakýkoliv.
Luboš Kastner
Restauratéři a hoteliéři hlavně potřebují vědět, co je čeká, žádá zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner: „Nemůžeme řídit do tmy. Potřebujeme návod minimálně na tří následující měsíce, ať už je jakýkoliv, protože se podle toho musíme ekonomicky rozhodovat.“
„Vláda jedná dostatečně přehledně, aby gastrosegment byl schopen reagovat, ale s ohledem na to jak přehledný, či nepřehledný je covid. Všichni jsme doufali, že tato další vlna vůbec nepřijde, ale proto také reagujeme novými programy na aktuální situaci,“ hájí práci ministerstva Silvana Jirotková.
Jaké částky teď restauratéři od státu dostávají? Proč by se stát měl zaměřit na banky? Poslechněte si celé Pro a proti.
Související
-
Česko přechází do čtvrtého stupně systému PES. Zavřít musí restaurace i fitka, omezí se vycházení
Od pátku v Česku platí čtvrtý rizikový stupeň systému PES. Obchody a služby tentokrát můžou zůstat otevřené. Zavřít musí ale například restaurace, kavárny a hotely.
-
Hospody a restaurace tento týden nejspíš opět zavřou. Jaké kompenzační balíčky by jim pomohly?
„Chtěli jsme, aby vznikly programy na kompenzaci mezd zaměstnanců, dva programy pro hotely a restaurace a aby pokračoval program Nájemné,“ tvrdí Václav Stárek.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.