Česko přechází do čtvrtého stupně systému PES. Zavřít musí restaurace i fitka, omezí se vycházení

18. prosinec 2020

Od pátku v Česku platí čtvrtý rizikový stupeň systému PES. Obchody a služby tentokrát můžou zůstat otevřené. Zavřít musí ale například restaurace, kavárny, hotely a fitness centra. Platí také omezené vycházení.

„Je to nepříjemná zpráva. My se za to omlouváme,“ řekl směrem k podnikatelům Andrej Babiš z hnutí ANO. „Prosím o pochopení a respektování.“

Vláda podle něj chce opatřením předejít tomu, aby na konci prosince nebylo znovu 10 000 nakažených denně. Premiér upřesnil, že je to opatření, jež kabinet přijal především kvůli zdravotníkům, kteří si neměli možnost odpočinout.

Čtvrtý stupeň

Ačkoliv od pátku v Česku panuje přísnější režim, jsou nadále umožněny návštěvy v domovech pro seniory. „A to proto, že jsou nyní dostupné rychlé antigenní testy,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V pátek už neotevřou restaurace, hotely, bazény nebo fitness centra, nic se nemění ani například pro nadále uzavřená kina. Naopak zůstat otevřené mohou služby jako kosmetika a kadeřnictví.

Lidé si také můžou opět koupit nápoje s sebou. Zakázaný je pouze prodej alkoholických nápojů. Vrací se částečný zákaz vycházení. Ten platí v čase mezi 23.00 a 5.00, výjimka je pro cesty do zaměstnání a z něj.

Shromažďovat se může maximálně šest lidí.

PES přehledně. Jaká opatření budou platit v různých stupních indexu rizika

Otevírají lyžařská střediska

Naopak v provozu jsou nově od pátku lyžařská střediska. Lidé se ale na místě nesmí ubytovat. Ve skiareálech navíc podle manuálu Ministerstva průmyslu a obchodu platí zvláštní opatření. Podle ředitele Asociace horských středisek Libora Knota musí provozovatelé zabránit hlavně shromažďování lidí.

autor: jp
Spustit audio