V Austrálii se povážlivě kymácí socha kapitána Cooka. Náš kontinent neobjevil, říkají domorodci

Tažení proti pomníkům a sochám přeskočilo ze Spojených států do Austrálie a zasáhlo kapitána Jamese Cooka. Nejen v USA, ale i v Austrálii jsou z ničeho nic sochy dávných hrdinů ohroženy, píše britský deník The Times.

Starostka australského Sydney Clover Mooreová podlehla podle Timesů tlaku australských aktivistů. Ti mají spadeno na sochu kapitána Cooka i dalších britských cestovatelů, kteří objevili a kolonizovali Austrálii.

Na ráně jsou především pomníky Jamese Cooka v Hyde Parku v Sydney, Lachlana Macquarieho, guvernéra Nového Jižního Walesu a takzvaného „otce Austrálie“ a také Arthura Phillipa, velitele první britské flotily mířící do Austrálie v roce 1788. „Všechny tyto sochy budou buď odstraněny, nebo alespoň modifikovány,“ píše deník.

Cook nás neobjevil

Moorová ve středu připustila, že pro původní obyvatele kontinentu představují problém hlavně pomníky Macquarieho, britského důstojníka, který se velkou měrou zasadil o to, že se z Austrálie stala kolonie trestanců. Moorová teď čeká na vyjádření poradního panelu původních obyvatel kontinentu, známých jako Aboridžinci či Austrálci, který vynese verdikt i nad Cookovým pomníkem. Domorodcům vadí hlavně nápis, podle něhož slavný mořeplavec Austrálii „objevil“.

Zdůrazňují, že jejich předkové přišli na kontinent nejméně 50 tisíc let před Brity. Za touto iniciativou je Stan Grant, australský moderátor a komentátor. Podle něj nápis upírá původnímu obyvatelstvu fakt, že na kontinentu žilo dávno před Angličany.

Zakladatel první kolonie v Austrálii i města Sydney Arthur Phillip

Cook přistál v Botanické zátoce v Sydney teprve v roce 1770. Australská vláda se podle Timesů už několik dekád snaží dospět ke smíru s domorodci. V roce 2008 se kabinet původním obyvatelům oficiálně omluvil za příkoří a genocidu.

Politická korektnost utržená ze řetězu

Zastánci zachování pomníku však tvrdí, že Cook jako první kontinent obeplul, a proto má na jeho objevení nespornou zásluhu. Podle australského historika Keitha Windschuttlea by bylo přiměřené, kdyby na soklu stál nápis „objevil západní pobřeží Austrálie“. „Cook byl první osobou v dějinách, která procestovala 3200 kilometrů západního pobřeží,“ uvedl historik, který debatu označil za provokaci.

U Macquarieho také vadí nápis, podle něhož byl kolonista „dokonalý gentleman, křesťan a nejvyšší zákonodárce, který soudil srdcem“. Kritici naopak shromáždili dostatek důkazů o tom, že nařizoval a řídil vyvražďování původního obyvatelstva.

Australský expremiér Tony Abbott podle Timesů varoval před tažením proti pomníkům s přímostí sobě vlastní. Nechal se slyšet, že půjde o politickou korektnost puštěnou ze řetězu.

„Umím si představit, že shodí sochu kapitána Cooka i guvernéra Phillipa. Umím si představit spoustu jiných podivností, pokud labouristé pod vedením Billa Shortena uchvátí moc,“ řekl Abbot na adresu potenciálního ministerského předsedy, který je prý ve vleku radikální levice. Ministr pro imigraci Peter Dutton zase vyzval lidi, aby se nebáli veřejně vystoupit a čelit požadavkům na přejmenovávání parků v Melbourne.

autor: rma
Spustit audio