Užitečné bakterie proti salmonelóze

23. červenec 2012
Monitor

Lidem nakaženým salmonelózou by mohly pomáhat přátelské bakterie Lactobacillus reuteri. Naznačuje to studie vědců z Arizonské státní univerzity.

Lidské tělo je domovem obrovského počtu různých bakterií, které dalece přečíslují naše vlastní buňky. Udává se, že na jednu lidskou buňku v těle připadá 10 bakteriálních buněk. Mezi nimi je asi 180 druhů rodu Lactobacillus, z nichž některým jsou připisovány probiotické, protizánětlivé a dokonce protirakovinné účinky. Mikrobiologové z Arizonské státní univerzity se zaměřili na bakterie Lactobacillus reuteri, které žijí v lidském střevě. Jako vedlejší produkt redukce glycerolu vytvářejí látku reuterin s antimikrobiálními účinky, která by mohla působit proti bakteriálním infekcím z jídla.

Vědci pracovali s buněčnou kulturou v podobě trojrozměrného modelu střevní sliznice. Experimenty odhalily, že bakterie Lactobacillus reuteri stimulované k produkci reuterinu chrání epiteliální buňky před časnými fázemi infekce bakteriemi Salmonella, které vyvolávají průjem a gastroenteritidu. Reuterin snižuje adhezivitu patogenních bakterií a tím i hustotu jejich populace.

Zdroj: Arizona State University Biodesign Institute

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.