Už 15 let existuje projekt na oživení Vítkova. Mohla tam vést lanovka z Karlína, vzpomíná architekt

16. září 2015

V Praze se vede tichá a zdlouhavá bitva o Vítkov. Není to sice až z dob husitských válek, kdy na Vítkově vojsko vedené Janem Žižkou z Trocnova porazilo křižáky, ale i tak se někomu může zdát debata o využití veřejného prostoru vrchu nekonečná.

Už před 15 lety zvítězil architektonický návrh, který chtěl z Vítkova vytvořit příjemnou promenádu, místo pro klidné posezení v zahradních restauracích nebo toulky po upravených loukách či zalesněných cestách.

Proč takový Vítkov zatím není?

„Proč dodneška není, je otázka toho, že nejsou cíle a není tam přístup. Na Strahově je rozhledna, hvězdárna, lanovka a je tam přístup. Na Vítkově je akorát památník, nahoře je výborná kavárna. Ale strmé svahy jsou pro maminky s kočárky nepřístupné a není tam takový ten denní cíl,“ odpovídá architekt Ivan Vavřík.

Zastupitel Prahy 3 Ondřej Rut (Žižkov nejen sobě) za tím vidí politické spory, ale také nedostatek vůle na straně magistrátu, kterému Vítkov patří.

„Celé je to navíc zapeklité v tom, že pozemky, které jsou kolem bývalé železniční trati, patří dodnes Českým drahám, které nemají zájem na tom, aby se Vítkov zvelebovat a s hlavním městem Prahou vedou jakési zákulisní skryté tahanice a boje o pozemky,“ naznačuje Rut.

Architekt Vavřík, který sestavoval porotu, jež návrh na revitalizaci vrchu vybírala, vzpomíná: „V roce 1995 jsme tam projektovali lanovku ze Žižkova do Karlína a jezdilo by se tam na tramvajenky.“

Podle něj by měl magistrát převést Vítkov do majetku třetí a osmé městské části, které by se dohodly na využití vrchu.

„Hlavní město má spíše páky na Prahu 3 než naopak, protože peníze tečou opačným směrem. Ale je to záležitost financí. Tam by chtělo napřít daleko víc finančních prostředků a alespoň ty nejdůležitější prvky z architektonického návrhu realizovat,“ namítá zastupitel.

Náklady odhaduje na desítky miliónů korun, architekt až na 50 miliónů.

Domy připomínají papírové modely
autoři: mvo , rkr
Spustit audio