Uvolňování napětí

29. duben 2003

Hned dvě ohniska napětí se po včerejšku zdají chladnout. Pákistánský ministerský předseda zatelefonoval svému indickému protějšku a v desetiminutovém hovoru stihli domluvit vzájemnou návštěvu, navázání ekonomických vtahů, obnovu leteckého spojení a dokonce i zápasy kriketových týmů. Ty se s výjimkou Světového poháru nestřetly z politických důvodů od roku 2000.

Ještě před pár měsíci bylo na indicko-pákistánské hranici soustředěno na milión vojáků, v pohotovosti rakety s jadernými hlavicemi a vypadalo to na úplně jiný zápas, než kriketový. Pozitivní diplomatický pohyb nastal zřejmě také v napjatých vztazích mezi Severní Koreou a USA. Výměnou za důvěryhodné záruky, že nebude napadena Spojenými státy, navrhla Severní Korea zastavení vývoje jaderných zbraní, zrušení zkoušek a vývozu balistických raket a vyjádřila ochotu přijmout mezinárodní inspektory. Zdá se, že je otázkou času, kdy lídři obou zemí také domluví nějaké to sportovní klání. V Iráku už včera americká námořní pěchota hrála s místními fotbalisty zápas, ve kterém sice Američané podlehli sedm nula, ale pochvalovali si, že boj proběhl sportovně, nikdo nebyl vyloučen, natož zastřelen.

V atmosféře uvolňování napětí se samozřejmě vždy někdo o nějaké nečekané napětí postará. Nyní jsou to Italové, kteří varovali úřady hned devětatřiceti zemí v rovníkovém pásmu, že na jejich území může dnes anebo zítra dopadnout loni vyřazený satelit Beppo SAX. Snad těch sedm set kilo železa nakonec nikoho nezraní, podobně jako nikdo nepřišel k úrazu v Egyptě, kam loni v lednu nekontrolovaně dopadl téměř pětkrát těžší satelit americký. Předností vysloužilých satelitů je to, že na rozdíl od většiny předmětů padajících na zem z nebe, neobsahují výbušniny.

autor: iho
Spustit audio