Utajená obrana železné opony

17. listopad 2009

Na první pohled je nespatříte. Jsou ukryty těsně pod zemí a jen oko zkušeného hledače pozná, kde leží vchod. Poválečné bunkry mají zcela jiný charakter než ty budované před válkou. Měly totiž zůstat skryty očím nepřítele - vnějšího i tak vnitřního. V novém projektu Českého rozhlasu Online a Leonardo se vám pokusíme odhalit jejich tajemství.

Poválečné objekty polní obrany budované v 50. a 60. letech armáda ve skutečném boji nikdy nevyužila. Některé z nich záhy po dokončení ostatně ztratily bojový význam. Taktika případné války by směřovala zcela jinam než k železobetonovým bunkrům zabudovaným v zemi. Postupem času se dokonce téměř zapomnělo, kde tyto objekty leží. Přesné plány neexistují. Přitom se jich v dříve přísně hlídaných oblastech pohraničí, které tvořily linii tzv. "železné opony", ukrývá na tisíce. Mnozí dnešní majitelé tamních pozemků je mají na poli či louce, aniž by o tom leckdy měli tušení.

Co najdeme pod zemí

"Výstavba nového polního opevnění počítala jak s klasickými zákopy, tak s dřevozemními kulometnými stanovišti a úkryty. V terénu pak byly realizovány i zděné, kamenobetonové palebné kulometné objekty a pozorovatelny. Později byly zavedeny a ve velkém rozsahu budovány objekty ze železobetonových prefabrikátů", říká Jan Lakosil, autor knihy Utajená obrana železné opony a spolupracovník nového projektu Českého rozhlasu Online a Leonardo.

Kulometný objekt KŽ1 u Strážného II

Armáda se dnes snaží objekty polní obrany mapovat. Jednak aby je mohla formálně předat novým majitelům a pak také, aby zajistila bezpečnost. Už ne tu válečnou, ale především bezpečnost náhodných návštěvníků. Spadnout při sbírání hub do špatně zabezpečeného bunkru může mít fatální následky. Do jisté míry na vlastní pěst pátrá po poválečných bunkrech také několik nadšenců, kteří si v mapování jejich polohy našli koníčka.

"Některé poválečné pevnosti byly v 90. letech zlikvidovány, ale i tak můžeme v našem západním pohraničí najít téměř dvě tisícovky nejrůznějších objektů", dodává Jan Lakosil.

Nový webový projekt ČRo Online a Leonardo

Prostřednictvím projektu Utajená obrana železné opony chce Český rozhlas Leonardo a Online netradičním způsobem přispět k oslavám 20. výročí pádu "železné opony". Mnozí si pod tímto pojmem dnes představí pouze formální rozdělení světa na západní a východní mocnosti, které mezi sebou vedly nekrvavou studenou válku. Ve skutečnosti si tato "nekrvavá válka" vyžádala těžko vyčíslitelné množství obětí a "železná opona" byla až příliš reálná. Včetně toho, že zahrnovala i dnes téměř neznámou, pečlivě utajovanou obranu.

Reaktivovaný předválečný řopík u Vranova nad Dyjí

Na adrese www.rozhlas.cz/bunkry najdete od 17. listopadu rozsáhlou flashovou aplikaci vývoje opevnění, řadu videí, fotografií a článků k problematice poválečného opevnění i výzvu k posluchačům: Pokud jste pamětníky výstavby tohoto opevnění, vlastníte fotografie či dokumenty, kterými byste mohli dopomoci k dokumentaci opevnění z 50. a 60. let budovaného na západní hranici, ozvěte se nám na mailovou adresu bunkry@rozhlas.cz. Pomozte nám v mapování bílých míst poválečné historie.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.