Univerzál aneb konec oranžové revoluce na Ukrajině

3. srpen 2006

Na Ukrajině skončilo ve čtvrtek - dvě hodiny po půlnoci - čtyřměsíční drama vyvolané březnovými parlamentními volbami: prezident Juščenko chtě nechtě schválil ve funkci premiéra Viktora Janukovyče - svého někdejšího rivala v boji o prezidentské křeslo, jemuž teď musí odevzdat křeslo premiérské.

Nová vláda bude velkou koalicí složenou ze tří politických stran včetně - a to je právě ta ironie - proprezidentské Naší Ukrajiny, která se přidala k programovému prohlášení vznikající vlády. Dokument nese název Univerzál národní jednoty (narážka na výnosy ze sedmnáctého století), je kompromisem mezi Juščenkovým směřováním na Západ a Janukovyčovým na Východ a zklame všechny, kdo čekali rychlou integraci Ukrajiny s EU a NATO. Však také Univerzál s největším nadšením přivítali poslanci ruské Státní Dumy, zejména největší nacionalisté. Pro ně to znamená, že oranžová revoluce na Ukrajině skončila.

Připomeňme, co předcházelo vypjatě ironickému okamžiku hořké dohody Janukovyče s Juščenkem: parlamentní volby z konce března skončily patem. Vyhrál je sice Janukovyč , ale nevytvořil parlamentní většinu. To se po téměř třech měsících podařilo původnímu oranžovému táboru tří stran stojících za Juščenkem. Západní tisk už oslavoval znovuzrození oranžové koalice na Ukrajině, ale vzápětí z ní přeběhli na Janukovyčovu stranu socialisté Alexandra Moroze. Když společně s komunisty oznámili vytvoření parlamentní většiny navrhující Janukovyče za premiéra, proprezidentský tisk na Ukrajině označil Moroze za zrádce.

Prezident Juščenko měl podle Ústavy patnáct dní na to, aby si vybral ze dvou možností: jmenovat Janukovyče premiérem, nebo rozpustit parlament a vypsat nové volby. Proč se nakonec rozhodl pro první? Podle vlastních slov proto, že i nové volby by zřejmě dopadly stejně, protože Ukrajina je opravdu rozdělena - Východ podporuje Janukovyče s orientací na Rusko a Západ podporuje Juščenka s orientací na Evropu a NATO. Oba tábory už začínaly projevovat svou netrpělivost v ulicích: ke konci prezidentovy patnáctidenní lhůty na rozhodnutí demonstrovaly už oba tábory a kdyby prezident vypsal nové volby a kdyby navíc třeba zasáhly pořádkové složky, situace by se mohla velmi vyostřit. Proto Juščenko ve čtvrtek v noci podepsal Janukovyčovu premiérskou kandidaturu s výhradou, že se bude moci podílet na programovém směřování jeho vlády.

Výsledkem tedy je již zmíněný Univerzál národní jednoty: kompromis, který dává tušit, že na Ukrajině se bude v příštích měsících hodně mluvit o sjednocení národa, ale jeho podobu ukáží až kroky nové vlády. Ve čtvrtek totiž Kyjevem kolovalo několik verzí Univerzálu a nebylo jasné, kterou z nich nakonec politici podepsali. Nejspornější je otázka státního jazyka - Janukovyčova strana regionů chtěla, aby jím byla ruština, Juščenko sotva může něco takového dopustit. Další otázkou rozdělující Ukrajince je vstup do NATO - zde Univerzál patrně hovoří o nutnosti svolat referendum, což je výhoda pro Janukovyče, protože většina Ukrajinců do NATO nechce.

Bez ohledu na principy zakotvené v Univerzálu lze říci, že na Ukrajině budou nyní vládnout bohatí oligarchové jak z Janukovyčova, tak z Juščenkova tábora: byznysmeni spojení s politikou se jistě rychle dohodnou, ovšem k jejich dohodě nebude zvána ta část velkého byznysu, která vsadila na Julii Tymošenkovou, neboť její blok jako jediný Univerzál nepodepsal a zůstává v opozici. Právě tito zklamaní oligarchové teď budou Tymošenkovou podporovat jako padlou hrdinku oranžové revoluce a nové opozice - a pokusí se pro ni získat příští prezidentské křeslo.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

autor: Magdalena Marešová
Spustit audio