Umělec Banksy. Je to jedinec, tým lidí nebo dokonce agentura? Nikdo neví

12. červen 2014

Na světě asi momentálně není slavnější streetartový umělec, než je Banksy. Tento pověstný šprýmař a rošťák z anglického Bristolu pomaloval svými subverzivními obrazy, které útočí na establishment, kdejakou zeď a svá díla několikrát nepozorovaně propašoval i do prestižních galerií.

Zároveň si přitom úzkostlivě střeží své soukromí, takže zatím nikdo neví, jak vypadá.

„On pořád vzbuzuje pozornost jako nějaký Širokko z Rychlých šípů, o kterém nikdo nic neví. Spekuluje se o tom, jestli je to jeden člověk, nebo jestli za ním stojí celý tým, což je pravděpodobnější, anebo dokonce nějaká agentura. Je to součástí legendy, která o něj koluje a která ho zviditelňuje čím dál tím víc a také ho živí,“ řekl v našem vysílání kunsthistorik, publicista a kurátor Radek Wohlmuth.

Čtěte také

Bývalý Banksyho spolupracovník Steve Lazaridesov ve spolupráci s aukční síní Sotheby's právě pořádá v londýnské galerii S/2 "neautorizovanou retrospektivu", kde se vystavovaná díla prodávají i za půl miliónu liber.

Sám Banksy údajně výstavu nepovolil a neschvaluje prý ani prodej svých děl. Můžeme tomu ale věřit, nebo je to jen marketingový trik?

„Je jasné, že se na jeho práci a slávě chce někdo přiživit. Ale on musí počítat s tím, že je součástí určitého výstavního provozu a s ním spolupracuje. Součástí jeho marketingové strategie je prodávání obrazů, i když trochu jiným způsobem. Loni v New Yorku třeba vybavil anonymní stánek svými originály, podával je po 60 dolarech. Samotní kupující do poslední chvíle nevěděli, dokud se nezveřejnila ta pointa, co si kupují,“ odpověděl Radek Wohlmuth.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio