Úkoly Evropské unie budou nyní daleko obtížnější

27. květen 2014

„Budoucnost Evropského parlamentu a vlastně i celé Evropy nyní závisí na tom, jak se Štrasburk vyrovná s nespokojenci,“ píše v analýze agentura Bloomberg.

Přesné stanovení příští skladby europarlamentu budeme vědět za pár dní, sestavování koalic potrvá o trochu déle. Lze očekávat, že antievropské hlasy brzy získají v Bruselu oficiální zastoupení. K vytvoření parlamentního bloku stačí pouhých 25 poslanců a poslankyň ze sedmi zemí.

Dozvuky finanční krize přitom zanechaly v Unii 12 procent lidí bez zaměstnání. Pochyby veřejnosti o schopnosti vládnoucích vrstev zvládat řízení státu zůstávají vysoké. Brusel coby sídlo většiny unijní byrokracie je v očích Evropanů odtržený od zbytku kontinentu a nevěnuje pozornost skutečným problémům. Někdy se vměšuje tam, kde by nemusel, a jindy nedělá to, co by měl.

Nedělní výsledky podle Bloombergu nejvíce ovlivnila otázka imigrace. Britský kandidát Nigel Farage a Francouzka Marine Le Penová politicky využili obavy občanů z přílivu imigrantů. Má-li Evropská unie tyto skeptiky a kritiky ukočírovat, musí sama řešit otázku přistěhovalců co nejrychleji a nejotevřenější.

Čtěte také

Pokusy ostatních stran reagovat na čirý populismus Le Penové během kampaně byly zoufale nedostačující a neefektivní. Je sice snadné označit politického oponenta za rasistu, daleko těžší je ale vysvětlit lidem, že svobodný pohyb pracovních sil neprospívá pouze celé Unii, ale i jednotlivým členským zemím.

„Evropský projekt byl vždy více idealistický, než praktický,“ upozorňuje Bloomberg. Na jeho začátku byl pokus pospojovat národy bez jednotného jazyka, s rozdílnými mentalitami a vzájemnými historickými ranami. Smyslem bylo jednou provždy skoncovat s „biologicky daným sklonem mužů donekonečna překreslovat evropské hranice“, jak pravil poeticky básník Siegfried Sassoon.

Evropské volby

Méně jasné už je, zda má 500 milionů občanů Evropské unie chuť pasivně přihlížet další koncentraci ústřední moci či rozšiřování bloku o Island, Černou Horu nebo Srbsko, které patří k hlavním adeptům na devětadvacátou členskou zemi.

Snahy prohlubovat integraci mezi existujícími členy musejí po této neděli vypadat jinak, než dosud, protože tento úkol bude daleko těžší. Už dnes je demokratický deficit interpretován jako diktát z Bruselu.

Obhájci společenství musejí ukázat občanům, že Evropská unie dokáže vytvářet pracovní příležitosti a prosperitu a nevydávat jen pravidla a nařízení. „O tom ale Unie zatím nikoho nepřesvědčila,“ končí Bloomberg.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio