Účinnější jaderné palivo

11. prosinec 2009

Speciální palivové tabletky obsahují obohacený uran obalený vrstvami uhlíku. Díky tomu teplota spalování během jaderné reakce stoupá víc než dvojnásobně. Nové palivo je navíc díky zapouzdření radiačně mnohem bezpečnější.

Vědci v americké Národní laboratoři Ministerstva energetiky ve státě Idaho vyvinuli speciální tabletky, které obsahují drobné částečky obohaceného uranu. Každá z těchto kulovitých uranových částeček je navíc obalena vrstvami uhlíku, přesněji vrstvami různých karbidů. Toto palivo umožní v jaderných elektrárnách nové generace mnohem efektivnější využití uranu než doposud.

Tabletky vydávají během jaderné reakce takové teplo, že teplota spalování stoupá z běžných 600 stupňů až na 1500 stupňů Celsia. To způsobuje vyšší účinnost výroby elektrické energie z reaktorového tepla pomocí turbín. Díky novému palivu bude možné vybudovat mnohem vyspělejší jaderné reaktory než ty současné. Takové nové reaktory budou chlazeny plynem, např. héliem, a mohou být také využity jako zdroj tepla pro vysokoteplotní reakce v chemickém průmyslu.

Každá částice obsahuje jádro z obohaceného uranu obklopené uhlíkovými a karbidovými vrstvami

Lépe je využito i samotné uranové palivo. V současných lehkovodních reaktorech dochází asi k 6% využití uranu s nižším stupněm obohacení. Stejný uran obalený dvojitým uhlíkatým obalem se podařilo využít z 19 %.

Palivo je navíc díky dvojitému zapouzdření při procesu zásobování reaktoru radiačně mnohem bezpečnější. Grafitový váleček, který obsahuje mnoho do uhlíku zabalených kuliček uranu, má délku asi 5 centimetrů. Díky malému porcování paliva lze jadernou reakci řídit velmi plynule.

V současnosti už doběhly první dlouhodobé testy tohoto paliva uvnitř pokusných reaktorů, kde byly palivové tabletky vystaveny intenzivnímu žáru a intenzivnímu toku neutronů. Předpokládá se, že měřítko těchto pokusů se bude postupně zvětšovat. Během několika let by mělo dojít ke spuštění prvního reaktoru průmyslové velikosti.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.