Týden očima Petra Schwarze: Tohle není Apríl. I když zrovna je Apríl

1. duben 2023

Je 1. dubna, máme tu tedy Apríl, ale chci vás radši dopředu varovat – mnohé zprávy z tohoto týdne aprílové nejsou, přestože tak působí. Hodně černohumorně třeba působí to, že se právě dneškem ujímá na měsíc předsednictví v Radě bezpečnosti OSN Rusko, a představitel země, která rozpoutala zdaleka nejkrvavější válku v Evropě za více než tři čtvrtě století tedy bude příštích třicet dní předsedat orgánu dohlížejícímu na bezpečnost planety a jejích obyvatel.

Nebo – před sídlem české vlády v pražské Strakově akademii uspořádal odborový svaz KOVO demonstraci na protest proti odchodu do důchodu až v 68 letech a proti chystané evropské automobilové normě EURO 7.

Čtěte také

Vystoupení lídrů opozice parlamentní – za hnutí ANO předseda Babiš a za hnutí SPD předseda poslaneckého klubu Fiala – i opozice od posledních voleb neparlamentní – za sociální demokraty jejich předseda Šmarda a za komunisty předsedkyně Konečná – pak odborový protest změnily spíše v protivládní shromáždění politické opozice, které navíc mělo jisté základní chybičky.

Třeba, že vláda v té době sice zasedala, ale ne ve Strakovce, nýbrž na druhém konci republiky na Jesenicku. Nebo, jak ujistil ministr sociálních věcí Jurečka, že Fialův kabinet v žádném návrhu, který má na stole, neuvažuje o plošném zvýšení věku odchodu do důchodu. Či snad to, že proti současnému návrhu normy EURO 7 bojuje právě i česká vláda a ve spojenectví s vládami dalších zemí včetně Německa ho chce zásadně změnit.

Ať po Aprílu začnou věci dávat větší smysl

A patří se ještě dodat, že svůj návrh důchodové reformy, která je nanejvýš potřebná, ať se nám to líbí nebo nelíbí, chce vláda předložit v nejbližší době – ale až po jednání s opozicí, a že koneckonců právě důchodovou reformu označoval dnešní opoziční lídr Babiš za svůj nejdůležitější úkol poté, co před pěti lety vyhrál volby a sestavoval svou vládu. Jenže pak se mu nepodařilo se na parametrech důchodové reformy domluvit ani se svými koaličními partnery, kteří teď také měli na onom mítinku své zástupce.

Čtěte také

A tak nakonec nejdiskutovanějším momentem celého protestu byla bunda od Prady, ve které na demonstraci Andrej Babiš přišel, a která podle odhadů v médiích měla stát až 130 tisíc. Což Babiš ve speciálním videu cítil potřebu vyvrátit, dnes prý tato bunda stojí „jen“ necelých 50 tisíc, a jeho manželka ji kupovala za tisícovek třicet pět, tedy vlastně za babku.

Prezident Petr Pavel necelý měsíc po svém nástupu do funkce navštívil Senát, bylo to poprvé po až neuvěřitelných devíti letech, kdy česká hlava státu horní komoru parlamentu navštívila.

Pavlovu návštěvu ale rychle mediálně zastínila nezávislá opoziční senátorka Zwyrtek-Hamplová, zastupující v horní komoře parlamentu proudy, které rády samy sebe nazývají „vlasteneckými“, což v praxi znamená, že rádi pospolu mávají vlajkami a přitom mezi šířením dezinformací vykřikují, že si zaslouží, aby se právě o ně vláda starala lépe.

Čtěte také

V ne úplně souvislém proslovu, do kterého dokázala zamotat i to, že prý někde mají v rámci boje proti diskriminaci miss, „která má 110 kilo“, zatímco ona by chtěla miss štíhlou, navrhla Zwyrtek-Hamplová zřízení samostatných školních tříd pro romské děti, aby se prý „neubližovalo dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum“.

Jako vážně, tohle není Apríl, to je realita návrhu zvolené zákonodárkyně v parlamentu evropské země v roce 2023, který čtvrtstoletí po pádu apartheidu v Jižní Africe žádá zavedení rasové segregace ve školství. Lze jen začít přemýšlet, jak zajistit, aby se neubližovalo dětem, které nejsou zvyklé na určitou Zwyrtek-Hamplovou a podobné bytosti.

A mimochodem, když už jsme u rozdmýchávání vášní vůči všem, kdo neodpovídá normám těchto „vlastenců“, jakýsi pašák, který má v sobě méně člověčenství než retardovaný slimák, zapálil v Plzni postupně tři auta s ukrajinskou espézetkou. Čin hodný podobných hrdinů.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A tak tedy ještě jedna absurdní, a přitom ne aprílová, zprávička. Na samém východu Maďarska si jistý místní starosta za Orbánovo hnutí FIDESZ vyřídil jako soukromá osoba v přepočtu několikamilionovou dotaci na stezku v korunách stromů. A aby prý ušetřil náklady za dřevo na vybudování stezky, vykácel celý les, v jehož korunách měla ta stezka vést, zůstala tedy jen dřevěná lávka odnikud nikam nad pozemkem plným pařezů.

A panu starostovi to nepřijde nijak divné, a zřejmě ani těm, kteří mu dotaci přiklepli. Ať po tom Aprílu začnou věci zase dávat trochu větší smysl, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio