Týden očima Petra Schwarze: Ruský plyn a ruský svět

20. srpen 2022

Česko bude mít podle ministerstva průmyslu a jeho šéfa Síkely dost plynu na zimu, i když Kreml utáhne kohoutky – při předpokládaném 15procentním snížení spotřeby a využití ostatních nasmlouvaných kapacit má republika mít s plynem vystaráno přibližně na příštích 11 měsíců. Gazprom hrozí, že cena plynu v Evropě může během zimy vyrůst o dalších 60 procent, a ruské ministerstvo průmyslu předpokládá, že průměrná vývozní cena jeho plynu se letos proti loňsku zvýší na dvojnásobek.

Co se týká benzínu a nafty, ministerstvo financí připravilo regulaci marží u benzínek i cen dodavatelů pohonných hmot a je připraveno ji v řádu týdnů spustit – nelíbí se mu, že marže v červenci vzrostly na dvojnásobek, a navíc některé sítě benzínek podezřívá z kartelové dohody.

Čtěte také

Vláda na důvěrném zasedání neshledala důvody pro odvolání nového šéfa civilní rozvědky Mlejnka a rozhodla se ho podržet, podle premiéra Fialy má jeho důvěru – i důvěru celého kabinetu – rovněž ministr vnitra Rakušan. To nic nemění na skutečnosti, že by bylo určitě lepší, kdyby jmenování na tak citlivý post neprovázely pochybnosti a opakovaná zmatečná vysvětlení.

Sněmovnou zvolená zástupkyně ombudsmana Šimůnková odstoupila z funkce, protože už nechce zastupovat současného veřejného ochránce práv Křečka, který jí odebral veškerou agendu, zakázal jí přístup na interní porady, oznámil jí v dopise, že nadále nemohou spolupracovat, protože mají zcela odlišné názory, a teď naopak ČTK tvrdil, že prý s další spoluprací se Šimůnkovou počítal a je mu prý líto, že v jejím rozhodování převážily emoce. I kdyby opravdu převážily, bylo by to zcela pochopitelné.

Ať si umíme poradit s nebezpečnými lákadly

Čtěte také

98 procent Ukrajinců podle průzkumu agentury Rejtynh věří ve vítězství nad Ruskem. Fronta na východní Ukrajině se příliš nepohnula, Moskva opět oznámila, že ruská armáda zničila u Kramatorsku obávané raketomety HIMARS podle oblíbeného vzoru „dnes jsme zničili všechny HIMARSy, včera také a zítra to dokážeme znovu“.

Raketomety HIMARS mezitím například zničily velitelství žoldnéřů z Vagnerovy skupiny v Popasném, oproti původním spekulacím ale útok přežil velitel Vagnerovců Prigožin, zvaný „Putinův šéfkuchař“.

V Moskvě otevřeli pod jménem Star Coffee první z doposud uzavřených kaváren firmy Starbucks, která po začátku ruské agrese ze země odešla a jejíž tamní pobočky koupil rapper Junusov neboli Timati, autor písně „Můj nejlepší přítel je Vladimir Putin“. Logo Starbucks nová síť s malou změnou okopírovala, také proč se v Rusku zbavovat pěticípé hvězdy, teď ještě tu kávu. Mnohé naznačuje, že v tomto ohledu onen nový majitel slibuje „trendy náhražku“.

Čtěte také

Skupina ruských zákonodárců a úředníků vytvořila komisi nazvanou „Skupina pro vyšetřování protiruské činnosti v oblasti kultury“, která chce pátrat po umělcích a kulturních pracovnících, kteří jsou nedostatečně zapáleni pro agresivní válku, a trestat ty, kteří se hlásí k vlivům kultury západní. Jeden z terčů této „komise“, populární bavič Ivan Urgant, doporučil, aby stíhali nejen kulturní pracovníky, ale i jejich příbuzné, a navrhl změnu názvu na Skupinu pro odhalování nepřátel naší společnosti – s ruskou zkratkou GOVNO.

Tanzanská vláda slibuje, že do konce roku se turisté na vrcholku nejvyšší africké hory Kilimandžáro dočkají vysokorychlostního internetu. Provoz jedné z tras pražského metra asi na hodinu zastavilo kotě zatoulané do tunelu.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Pokus o útěk chodbami metra nepřinesl štěstí zloděj prchajícímu před policistou – ve stanici Můstek se pokusil vyběhnout po stupních eskalátoru jedoucího opačným směrem a nakonec zcela vyčerpán skončil u nohou strážce zákona, který si na recidivistu už v klidu počkal pod schody. Skupina lupičů se v Římě pokusila prokopat pod zemí do banky, jejich tunel se ale zhroutil, jednoho z nich zavalil a trvalo 9 hodin, než se ho záchranářům podařilo vyprostit.

Na severu Turecka se podařilo zachránit medvídě, které se zřejmě zfetovalo jedovatým a také halucinogenním medem z rododendronů a pak mu nešla chůze a ani jinak nevědělo, co se sebou. Ať my si umíme s různými nebezpečnými lákadly poradit, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio