Týden očima Petra Schwarze: Poslové minulosti, budoucnosti… a rozdělení

10. listopad 2018

Ve Spojených státech voliči rozhodli o novém složení Kongresu, konkrétně celé jeho dolní komory, Sněmovny reprezentantů, a třetiny horní komory, Senátu. K tomu také o většině guvernérů jednotlivých států a teritorií.

Obecně se tyto volby vnímaly jako referendum o politice Donalda Trumpa a také k nim přišel hlasovat nebývalý počet lidí. Výsledek pak za svůj úspěch označili jak opoziční demokraté, tak Donald Trump, a ač se to zdá skoro nemožné, je to tak.

Americký Kongres zaplavila růžová vlna. Ve volbách uspěl rekordní počet žen i menšin

Nancy Pelosiová

Republikáni amerického prezidenta Donalda Trumpa posílili svou převahu v Senátu, ztratili ale většinu ve Sněmovně reprezentantů i guvernérské posty v některých státech. V dolní komoře Kongresu nyní zasedne rekordní počet žen.

Demokraté získali kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů, což Trumpovi ztíží vládnutí, protože prakticky přišel o možnost protlačit důležité zákony. Trumpovi republikáni naopak posílili v Kongresu a určitým patem skončily i guvernérské volby – více jich vyhráli demokraté, ale ve státech, které jsou obvykle klíčové při prezidentských volbách, vyhrávali republikáni.

Trumpovy šance prodloužit si za dva roky svůj pobyt v Bílém domě tedy neklesly, možná spíše naopak. Základním poznatkem z voleb je ale skutečnost, že americká společnost zůstává velice hluboce rozdělená.

Trochu ve stínu volebního třeštění zůstala zpráva, že na Trumpovu výzvu odstoupil ministr spravedlnosti Sessions, kterému prezident vyčítal, že nedokázal stopnout vyšetřování ruského ovlivňování prezidentských voleb, díky kterým Trump do svého křesla usedl. Nyní panují obavy, že vyšetřování opravdu skončí.

Trump, jak známo, je označuje za „zmanipulovaný hon na čarodějnice“, a není bez zajímavosti, že po volbách nabídl demokratům určitou spolupráci, ale pouze za předpokladu, že nebudou vyšetření kauzy v Kongresu otevírat.

Pokračování kauzy Čapí hnízdo

I šéf české vlády, Andrej Babiš, má svou kauzu, kterou označuje za zmanipulovanou a u které by byl moc rád, aby spadla pod stůl, Čapí hnízdo. A také není bez zajímavosti, že zrovna v tomto týdnu některé média upozornila na skutečnost, že z vlivných policejních postů mizejí zastánci jejího vyšetřovatele.

Čtěte také10 důkazů policie v kauze Čapí hnízdo: Babišovy e-maily, dohled na staveništi, report banky i platba za akcie

A když tento týden server iRozhlas zveřejnil obsáhlý článek ukazující, že vyšetřovatelé Čapího hnízda nevaří z vody, ale mají pro stíhání dost podkladů, Babiš pouze server označil za aktivistický.

A jakousi shodou okolností se zároveň na serveru bývalého novináře Mladé fronty Dnes Marka Přibila, nechvalně známého z velice problematických, leč nezpochybněných nahrávek takzvané skupiny Šuman, objevil článek založený na tvrzeních čtyř policistů, ostře napadajících vyšetřovatele Čapího hnízda a tvrdících, že kauza je vytvořená na politickou objednávku. Tak počkáme, co 99 pragováků.  

Zeman v Číně

Petr Hartman: Prezident Zeman pomáhá Číně, co mu síly stačí

Český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching

S Čínou bychom měli diskutovat nejenom o investicích a obchodu, ale také o lidských právech. Alespoň se takto vyjádřil ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Prezident Zeman odjel do Číny dělat za Českou republiku ekonomickou diplomacii, což mimo jiné spočívalo v tom, že Čínu podpořil v ekonomické válce se Spojenými státy, zabrnkal čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi a ruskému premiérovi Medveděvovi na klavír a dohlédl na podpis memoranda mezi nizozemským holdingem s českým majitelem PPF a čínským gigantem Huawei o spolupráci na vývoji komunikačních sítí páté generace.

Podle projektu Sinopsis přitom bezpečnostní služby Spojených států a Austrálie přímo varují před účastí Huaweie na těchto sítích. V Austrálii právě tento týden Huawei znovu obvinili, že se podílí na špionážních operacích čínské vlády. Ano, pohledy na zájmy státu a prospěšnou ekonomickou diplomacii mohou být opravdu velice rozdílné.

Záchrana z vesmíru?

Mediální hvězdou týdne se stal americkým volbám i dalším událostem navzdory Oumuamua, neboli havajsky „posel, který přichází ze vzdálené minulosti“, první pozorované vesmírné těleso, které do Sluneční soustavy přiletělo odkudsi z vesmíru a po průletu kolem Slunce pokračovalo dál.

Čtěte takéKometa, nebo mimozemská loď? Vědci z Harvardu se snaží objasnit původ neznámého tělesa ve vesmíru

Podle teorie dvou astronomů z Harvardu bychom se podle chování tohoto tělesa doutníkového tvaru mohli dokonce domnívat, že je umělého původu, tedy že je to sonda či loď mimozemšťanů. Důležité je to slovo „mohli“, většina vědců s tím nesouhlasí, nebo pro to nevidí žádné důkazy. Posel odletěl, co vlastně byl, už nikdy nezjistíme – a ti, co čekají na záchranu světa od zelených mužíčků, mají prostě zase smůlu.

Ať si dokážeme pomoci sami, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.