Týden očima Petra Schwarze: Plány velké, ale co výsledky?

11. leden 2020

Proti návrhu nového stavebního zákona se po starostech, památkářích, ekolozích i dalších jeho zásadních kriticích postavila i studie ministerstva vnitra.

Nový zákon je bezesporu potřeba, když jsme se v délce vyřizování stavebního povolení dostali podle Světové banky na vskutku ostudné 156. místo na světě, na úroveň Kamerunu či Burundi, ale návrh, který ministerstvu pro místní rozvoj dodala Hospodářská komora, má dost zásadní mouchy – podle ministerstva vnitra by dokonce vydávání staveních povolení na rok až rok a půl pravděpodobně úplně ochromil. Ministryně Dostálová vyjádřila ochotu návrh přepracovat, k tomu, aby připravila nový, se ale nemá.

Čtěte také

Minulý týden oznámila ministryně financí Schillerová, že jedním z jejích letošních cílů je zrušení superhrubé mzdy, což je koneckonců součástí programového prohlášení vlády, tento týden pro Blesk ale přiznala, že to zřejmě neklapne. Přestože totiž hnutí ANO slibovalo a slibuje, že nebude zvyšovat daně, zrušení superhrubé mzdy by pro živnostníky vyšší daně znamenalo, aby neudělalo další díru do rozpočtu.

Vláda podpořila zákon, který má zakázat takzvané domobrany, přesněji zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Zákon podpořili zástupci všech sněmovních stran, SPD a komunisté však teď svým voličům vysvětlují, že naopak domobrany podporují. Některé domobranecké skupiny se ale už začaly rušit samy.

Ať nás neohrožují hloupé chyby

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva a kandidátka na ombudsmana, bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková se ocitla pod silným tlakem poté, co server Info.cz upozornil, že v 70. letech hájila zákony, které komunisté zneužívali proti disidentům.

Čtěte také

A to i v článku napsaném dohromady s nechvalně proslulým prokurátorem z 50. let Urválkem, který má na svědomí desítky justičních vražd včetně účinkování v procesu s Miladou Horákovou.

Válková se hodlá bránit soudně, o tom, že byl institut ochranného dohledu proti odpůrcům režimu zneužíván, se prý dozvěděla až po pádu komunismu, a nevěděla ani o Urválkových zločinech. Podle premiéra Babiše bude muset vše vysvětlit, prezident Zeman, který ji navrhl na ombudsmanku, se chce vyjádřit zítra. Jisté je, že bývalá členka KSČ Válková dokázala dobře vycházet s mocnými za jakéhokoli režimu.    

„Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,” oznámil po tradičním novoročním obědu s hlavou státu premiér Babiš. O pár dnů později Miloš Zeman poobědval i s vicepremiérem a šéfem sociální demokracie Hamáčkem a zahájili tak prý novou tradici společných každoměsíčních obědů, které podle Hamáčka mají sloužit k tomu, aby prezident měl možnost slyšet názory ČSSD.

Čtěte také

Sociální demokraté se ale dál usilovně snaží, aby nebyli moc čitelní. Celkem nedávný Hamáčkův první místopředseda Zimola rezignoval i na post předsedy jihočeské organizace strany, když jeho spolustraníci kupodivu odmítali pochopit, že pro partaj by bylo lepší, kdyby v krajských volbách její kandidáti kandidovali pod hlavičkou Zimolou iniciovaného hnutí Změna 2020, které se vůči současné ČSSD vymezuje.

Podpořit svou stranu založením hnutí, jenž její politiku a představitele kritizuje, je jistě neotřelý nápad, ze sociální demokracie ale Zimola aspoň zatím odcházet nehodlá.

V americkém Milwaukee skupina dětí házela sněhové koule na projíždějící auto, jeho řidič ale vytáhl zbraň a začal na děti střílet, dvanáctiletou dívku a třináctiletého chlapce zranil.

Petr Schwarz

Koupěchtivý dav ve francouzském Montpellier zaplnil místní obchod poté, co se roznesla zpráva, že kvůli chybě na cenovce se v něm prodávají televize ani ne za desetinu toho, kolik mají stát – v přepočti za necelých osm stovek. Obchod ale za tuto cenu televize prodávat nechtěl a naštvané zákazníky, kteří si často už k pokladně vezli hned několik televizí, musela pacifikovat policie ještě hodinu po zavíračce.

Ať nás neohrožují hloupé chyby, neoprávněná očekávání, nebo agresivita některých jedinců, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio