Týden očima Petra Schwarze: Lepší nedělat nic

2. březen 2019

Když se řekne „Vietnam“ a „Spojené státy“, tak si člověk vskutku nevybaví zrovna pojmy „americký úspěch“ či „tohle místo Ameriku udělalo velikou“.

Americká armáda tam utrpěla svůj největší debakl a tento týden si tam pro debakl doletěl i Donald Trump. I když dopředu avizoval, jak se těší na schůzku s dědičným komunistickým diktátorem Kimem III., a jak spolu udělají pokrok v otázce míru, pokrok se nějak nekonal.

Jan Fingerland: Kim a Trump – dvakrát a dost?

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa bylo náhle ukončeno

Někdy prostě musíte odejít, takto jednoduše a přece záhadně shrnul americký prezident důvody, proč náhle ukončil jednání se severokorejským vůdcem.

Naopak, schůzka skončila tak náhle, že nedošlo ani na společné závěrečné komuniké a dokonce ani na společný závěrečný oběd, na obzoru není ani žádný další summit. A to přesto, že ještě na začátku jednání Trump hovořil o „skvělých vztazích“ a označil vládce jednoho z nejkrutějších světových režimů za „velkého vůdce“.

Třešničkou na dortu pak bylo Trumpovo prohlášení, že nevěří, že by Kim mohl za smrt amerického studenta Warmbiera, kterého Severokorejci vrátili domů umírajícího, zmučeného a s poškozeným mozkem poté, co Warmbier dostal 15 let těžkého žaláře za krádež propagandistického plakátku v hotelu.

Jasně, v diplomacii se dělají různá prohlášení, zvláště když mají pohnout protistranu k ústupkům, jenže Trump žádných ústupků ani nedosáhl, takže ze sebe dělal důvěřivého naivku zbytečně. Pokud tedy nebereme v úvahu možnost, že Trump dokonce svým slovům i věří, to už by bylo vážně na pováženou.

Střílet z děla na vrabce

Petr Hartman: Dokáže být ČSSD přitažlivá pro veřejnost?

Sjezdu ČSSD se zúčastní 600 delegátů

Sociální demokracie už léta tvrdí, že musí být přitažlivá pro veřejnost. Nejenom kvůli tomu, aby ji volilo pokud možno co nejvíce lidí.

České ministerstvo financí oznámilo, že minulý měsíc stát hospodařil se schodkem skoro 20 miliard, což je nejhorší výsledek státního hospodaření za posledních osm let. Tak jenom jestli to vláda s těmi svými dárky na všechny strany fakt nepřehnala.

Ale na druhou stranu si tento týden Andrej Babiš se svým kabinetem zaslouží i pochvalu, a to za to, co neudělá – přes nátlak Asociace krajů vedené taky politiky hnutí ANO snad opravdu definitivně smetl ze stolu nápad na zavedení takzvaného cut off score, což byl mimořádně stupidní nápad na jakéhokoli politika.

Měl snížit počet studentů na maturitních oborech a dostat je na řemeslné obory, což samo o sobě je nehorázná hloupost, když například podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu je zřetelné, že i v dnešní konjunktuře je největší procento nezaměstnaných právě mezi lidmi bez maturity, ale možná má někdo pocit, že je u nás lidí na dávkách pořád příliš málo.

Radko Kubičko: Jsme ve vládě. Kdo z vás to má?

Sjezd ČSSD

Legendární a dnes už zlidovělý výrok bývalého předsedy ČSSD Paroubka jakoby nabyl na dalším hradeckém sjezdu této strany na aktuálnosti. I ona má všechno, co ji ostatní strany mohou závidět.

Stěží ale nacházím slušná slova pro snahy hrát ruskou ruletu s budoucností dětí, kterým by jedna indispozice při zkoušce mohla zničit celou budoucnost. Pokud si oni hejtmani a hejtmanky nejsou schopni před krajskými volbami napřesrok najít lepší témata k zviditelnění, je to hodně smutné.

Post předsedy sociální demokracie obhájil na stranickém sjezdu suverénně Jan Hamáček. Delegáty přijel pozdravit i prezident Zeman, a předtím, než se vrtulníkem odebral na zámek do Lán, pochválil ve svém projevu ČSSD za to, že ho poslechla a vstoupila do vlády s hnutím ANO, nepřímo se navezl do ministra zahraničí Petříčka a stranu vyzval, aby se soustředila na pracující a důchodce, a ne na „získání mladých a nezkušených liberálů“, kteří tedy zřejmě podle hlavy státu nepracují, což je pozoruhodný názor. 

Středočeští policisté se pochlubili, že tento týden začali využívat ke kontrolám řidičů dva drony, už prý tímto způsobem odhalili porušení přikázaného směru jízdy a tři jízdy bez bezpečnostních pásů. Úžasné.

Petr Schwarz

I ve středních Čechách jezdí spousta pirátů silnic, kteří brutálně ohrožují okolí a kterým je těžké nebezpečný způsob jízdy dokázat, a police se při využití drahé techniky obsluhované vyškolenými specialisty, která by právě takové věci dokázat mohla, chlubí, že kontroluje bezpečnostní pásy. Tomu se říká střílet z děla na vrabce. Ať se dočkáme smysluplnějších činů, a nejen od policie, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio