Týden očima Petra Schwarze: Jak se žije ve šťastné zemi

23. březen 2019

Současná česká vláda přijala své zatím asi nejpozoruhodnější rozhodnutí.

Po únorovém rozhovoru premiéra Babiše pro Lidové noviny, ve kterém vysvětloval, že je nutné zvýšit porodnost, aby bylo možné udržet důchodový systém, nyní jeho kabinet v podstatě vyzval ty rodiče, kteří se nyní snaží zplodit potomky, aby se svou snahou ještě aspoň chvíli počkali – pokud by se totiž jejich dítě narodilo už před Novým rokem, dostanou dohromady o 80 tisíc nižší rodičovské příspěvky, než ti rodiče, kteří potomka přivedou na svět v roce 2020.

Petr Holub: Trnitou cestou ke zvýšení důchodů

Senior. Ilustrační foto

V pustině soudobého politického života může nejen běžné občany, ale také výkonné politiky potěšit okolnost, že se vůbec něco děje.

O tom, že by výchova dítěte narozeného v roce 2019 byla v následujících letech levnější, než dítěte narozeného v roce příštím, není nic známo. A aby byla tragikomičnost situace dokonána, ono rozhodnutí bylo důsledkem dohody, která dodala důchodcům ještě o dalších 150 korun navíc měsíčně na důchodech na celkový průměrný přídavek devíti stovek.

Sice asi existuje mnohem více rozhodnutí, která mohou rozezlit mladé rodiny, vláda rozhodně našla jedno z nejúčinnějších.

A působivý, přímo učebnicový, příklad politické nezralosti předvedla sociálně-demokratická ministryně práce a sociálních věcí Maláčová, která se napřed onou kompromisní dohodou pochlubila jako „skvělou zprávou“, aby, když jí došlo, do čeho šlápla, honem hledala zpátečku. Tak uvidíme, jestli ji najde.

Ať jsme ještě šťastnější

Ondřej Konrád: Profesor Gerloch a hromada argumentů

Bývalý kandidát na ústavního soudce Aleš Gerloch (vlevo) a hradní kancléř Vratislav Mynář

„Uškodilo to Ústavnímu soudu,“ řekl ve čtvrtek prezident na margo nezvolení jeho kandidáta Aleše Gerlocha senátory za člena této speciální instituce.

Prezidentův kandidát Aleš Gerloch se nestane ústavním soudcem, Senát jeho nominaci naprostou většinou hlasů smetl ze stolu. Mnoho senátorů totiž mělo pochybnosti, zda na místo vyžadující nejen vynikající odbornost, ale i velkou morální integritu, se hodí zrovna kandidát, jenž působil na vysokých školách rozdávajících politikům a dalším vyvoleným tituly po turbostudiu, či který na začátku normalizace vstoupil do KSČ.

Ale to si Senát dovolil opravdu příliš. Prezidentův mluvčí Ovčáček, disponující skvělou komunistickou výchovou v Haló novinách pak na základě senátního hlasování oznámil světu, že „bolševici jsou zpět“. V jeho případě bychom asi neměli pochybovat, že ví, o čem mluví. Problémem ale může být, že ty bolševiky vidí Ovčáček rozlezlé v demokratických stranách. Co na to skalní komunisté, budou muset hledat novou stranu?

Petr Hartman: Miloš Zeman Senát nevyhladoví

Miloš Zeman v Kraslicích

Nápad Miloše Zemana na vyhladovění Senátu se neujal. Prezident republiky ho přesto nadále nabízí ve veřejném prostoru.

To prezident Zeman se nezdržoval nějakým hodnocením, a na své návštěvě Karlovarského kraje rovnou znovu plédoval pro svou myšlenku Senát vyhladovět, což je koneckonců také způsob, jak naložit s politickými oponenty, byť demokraticky zvolenými. Pokud bychom měli bolševiky zpět, mohli by se ti političtí odpůrci rovnou nechat vyhladovět v kriminálu, je to účinnější. Takhle si můžeme jen lebedit, že jsme unikátní zemí, kde hlava státu přísahající, že bude zachovávat ústavu, se snaží ústavní pořádek rozvracet.

Hejtmanka Karlovarského kraje za hnutí ANO Vildumetzová, známá hlavně tvrdým prosazováním asociálního návrhu na takzvané cut-off score, pak dala prezidentově návštěvě v kraji to pravé vyvrcholení. „Skláním se před vaší moudrostí,“ vyznala se hlavě státu. Tedy jedno medicinské varování – setrvávání v předklonu nesvědčí páteři.

To vše jsou ale jen takové drobné pihy na kráse, podle žebříčku, který každoročně zpracovává agentura OSN a tento týden ho zveřejnila, je Česká republika hned 20. nejšťastnější zemí na světě, zdaleka nejšťastnější třeba z Visegrádské čtyřky, jen o jednu příčku méně šťastná, než Spojené státy.

Petr Schwarz

A to jsme si ještě od minulého roku o příčku polepšili. Úplně nejšťastnější jsou Finové, a dokonce i jejich přistěhovalci, a to přesto, že platí hodně vysoké daně a ještě ke všemu je tam značnou část roku příšerná zima a málo slunce. Tak ať jsme všichni ještě šťastnější, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio