Týden očima Petra Schwarze: Hry o čas, splašky na hlavě a helma proti demenci

23. říjen 2021

Zas jednou dorazil ostrý vítr, počty nakažených a nemocných covidem rostly ještě rychleji než ceny benzínu a také se vyjasnilo, jakou roli může nyní prezident hrát v povolebním vyjednávání o nové vládě. Předseda Senátu Vystrčil seznámil veřejnost se stanoviskem Ústřední vojenské nemocnice, že prezident Zeman není v současnosti schopen plnit žádné pracovní povinnosti a dlouhodobá prognóza je krajně nejistá.

Z toho Vystrčil vyvodil závěr, že je potřeba začít jednat o aktivaci článku 66 ústavy, podle kterého by obě komory parlamentu dočasně převedly prezidentské pravomoci na další nejvyšší ústavní činitele. Na rozdíl od představ Hradu totiž není možné na dobu, kdy je prezident neschopen pracovat, zastavit čas.

Čtěte také

Jak se ukázalo, kancléř Mynář dostal toto stanovisko lékařů už den předtím, než přivedl za hlavou státu do nemocnice předsedu sněmovny Vondráčka. Rozzlobený premiér Babiš Mynáře vyzval k okamžité rezignaci, s tím, že ho jinak po případné aktivaci článku 66 odvolá sám.

Policie začala Mynáře vyšetřovat pro podezření z trestného činu proti republice, a nedosti na tom, kancléř má podle Deníku N jít k výslechu i kvůli podezření, že z prezidentova okolí unikaly tajné informace – to už nějakou dobu vyšetřuje centrála proti organizovanému zločinu a BIS.

Ať nám nikdo na hlavu nelije své splašky

Mynář pak zveřejnil záběry ukazující prezidenta, jak na nemocničním lůžku podepisuje nedatovaný dokument svolávající novou sněmovnu na nejzazší možný termín, cituje německy „Získán čas, získáno vše“ z Vladaře Itala Machiavelliho a označuje to za německé přísloví. Při tom mu asistují hradní kancléř, předseda sněmovny a další dva lidé, kteří se všichni svorně ani neobtěžují nosit v přítomnosti nemocného roušky, aby ho ještě neohrozili nějakou nákazou, a nedodržují ani jiná pravidla návštěvy na jipce.

Čtěte také

V samém závěru týdne lékaři oznámili, že se zdravotní stav prezidenta mírně zlepšil, ne ovšem, zda se také změnila prognóza ohledně jeho schopnosti vykonávat funkci hlavy státu. Bývalý prezident Klaus, který svého nástupce v nemocnici navštívil, si odnesl poznatek, že Zeman si je velmi dobře vědom, kdo jsou jeho političtí protivníci.

Z mnoha známek se dá soudit, a není to samozřejmě překvapení, že Hrad není vůbec nakloněn myšlence vyhovět vůli voličů a umožnit rychlý nástup vlády, která má v nové sněmovně jasnou podporu. Pro svou zdržovací hru využil Hrad i Vondráčka, kterého to stálo premiérovu nelibost a následně ztrátu místa ve vyjednávacím týmu hnutí ANO i šanci na opětovný zisk postu ve vedení sněmovny.

Čtěte také

Premiér Babiš deklaroval vůli vládu bez okolků předat vítězným koalicím a odejít do opozice – tomu se ani není co divit. Je něco jiného ujmout se vlády v konjunktuře, kdy je vše zalité sluncem, a něco jiného v současné krizi, kdy problémy rostou před očima, drsnému zdražování nevidět konce, nejen dlouhodobý výpadek Škody Auto stahuje dolů celou ekonomiku, a navíc vláda znovu zaspala v boji s koronavirem, takže jsme podle reprodukčního čísla v šíření epidemie na tom nejhůř v Evropě a na sedmém nejhorším místě na světě.

Každá vláda by nyní musela přistoupit i k nepopulárním krokům, a to není dobrý vklad pro budoucí přízeň voličů. A jak například ukázala ostrá kritika práce ministerstva zdravotnictví z úst ministra školství Plagy, skřípe to i přímo v Babišově kabinetu.

Čtěte také

Severoatlantická aliance schválila novou strategii, která má její členy ochránit před napadením ze strany Ruska, podle šéfa NATO Stoltenberga jsou vztahy aliance s Ruskem nejhorší od studené války. Donald Trump oznámil spuštění své vlastní sociální sítě s názvem Pravda – to je od politika, který se staral o naplnění termínu post-pravdivý, dost pikantní.

Hitem sociálních sítí s miliony zhlédnutí se stal egyptský zloděj, který vytrhl z ruky mobil novináři právě na onen přístroj natáčejícímu a živě přenášejícímu reportáž o následcích zemětřesení. Protože zloděj mobil nevypnul, živě pak sám sebe vysílal, jak ujíždí na motorce z místa činu, ohlíží se přes rameno a pokuřuje, není divu, že si policie pro něj brzy přišla. Vědci z Durhamské univerzity vyvinuli helmu, která má pomáhat proti nástupu demence vysíláním infračerveného záření do mozku.

Petr Schwarz

V podstatě štěstí v neštěstí měl Angličan, kterému na jeho zahrádce přistály na hlavu exkrementy z nádrže záchodu nad ním prolétávajícího letadla – protože letělo nízko, byly v tekutém stavu, a ne na kost zmrzlé. Radši štěstí ničím nezkalené a ať nám nikdo na hlavu nelije své splašky, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.