Týden očima Petra Schwarze: Hnůj, kohout a suverénní politika

9. březen 2024

Švédsko se definitivně stalo členem Severoatlantické aliance, Prahu navštívil francouzský prezident Macron, dánská farmaceutická firma Novo Nordisk se stala dvanáctou nejhodnotnější společností na světě a překonala tak i Teslu, když její akcie stouply o devět procent po zveřejnění zprávy, že testy experimentálního přípravku na hubnutí byly úspěšné.

A v jižní části Čech se třásla země, podle Geofyzikálního ústavu Akademie věd na české poměry středně silně, ohnisko bylo 18 kilometrů pod Miroticemi na Písecku.

Čtěte také

Přímo v Písku se na přehlídce veřejnosti ukázalo třicet plemenných hřebců a do Prahy opět zamířily protestovat tisíce zemědělců i se svými traktory, tentokrát svolaní Agrární komorou a Zemědělským svazem. Protestující zkomplikovali dopravu v hlavním městě a jeden z nich vyložil před budovou Úřadu vlády hromadu hnoje na ulici a tramvajové koleje.

Asociace soukromého zemědělství se od protestu distancovala a její šéf Šebek naopak obvinil Agrární komoru a Zemědělský svaz, že za současný stav sektoru nesou zodpovědnost právě oni také.

Ministr zemědělství Výborný zdůraznil, že si celá vláda je vědoma vážnosti situace v jeho resortu a zároveň zkritizoval zemědělce, že při svém protestu nedodrželi sliby.

Premiér Fiala označil protest za vydírání, kterému vláda nebude ustupovat, zato je podle něho připravena se se zemědělci setkat u jednacího stolu. A bude také po tomto protestu přemýšlet, zda dvě miliardy, které zemědělství přidala, nepřidělit radši na něco jiného.

Ať nás nikdo nezneužívá

Čtěte také

A opoziční lídr Babiš se pochlubil na sociální síti videem, ve kterém se snaží hovořit o ukrajinském zrnu s drůbeží, konkrétně kohoutem jménem Silver, ale vzhledem k tomu, že kohout odmítá i kokrhat, mluví expremiér i za něj. Ukrajinské obilí je prý podle kohouta kontaminované.

Ve své promluvě se Babiš zmiňuje i o tom, že prý ukrajinská pole vlastní oligarchové a nadnárodní společnosti, takže Ukrajině z toho i tak nezbude nic, v originále „aj tak zůstane úplné prd“, což jsou od oligarchy zajímavá slova.

Reálná mzda klesla podle zprávy statistiků v posledním čtvrtletí loňského roku v průměru o 1,2 procenta, což byl už devátý kvartál poklesu reálné mzdy v řadě. Ale rekordní zisky velkých cestovních kanceláří za loňský rok výmluvně naznačují, že na dovolených Češi šetřit zrovna nemuseli.

Čtěte také

Josef Středula přestal být šéfem Českomoravské komory odborových svazů, protože přestal být odborářem, protože neplatil příspěvky své domovské organizaci. Teď už ale vše doplatil, takže odborářem zase je a chce usilovat o to, aby ho odboráři na svém mimořádném sněmu zase zvolili svým předsedou.

Fialova vláda zrušila chystané společné zasedání s vládou slovenskou kvůli vstřícné rétorice i krokům Ficova kabinetu vůči Rusku, například jednání slovenského ministra zahraničí Blanára s jeho ruským protějškem Lavrovem, které Fico označil za výraz „vyvážené a suverénní slovenské zahraniční politiky na všechny světové strany“. Podle předsedy vládní Slovenské národní strany Danka není Rusko na Ukrajině agresorem, jen prý hájí své národní zájmy.

Čtěte také

Ruský vicepremiér Chusnullin navštívil nedávno dobytou a zcela rozstřílenou Avdijivku, kde v krvavé bitvě padly tisíce ruských vojáků, a ohlásil, že „nic hrozného“ tam není. Bývalého mistra světa v šachu Kasparova, žijícího nyní v exilu, přidaly ruské úřady bez zveřejnění důvodu na seznam „teroristů a extremistů“, Kasparov to označil za poctu.

Takzvané volební „superúterý“, při kterém voliči demokratů a republikánů v patnácti amerických státech rozhodovali o svých kandidátech pro podzimní prezidentské volby, jednoznačně ovládli současný prezident Biden za demokraty a bývalý prezident Trump za republikány a poslední Trumpova vyzývatelka Nikki Haleyová následně z kampaně odstoupila.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Pozůstalí po slavné irské zpěvačce Sinéad O'Connor i její nahrávací společnost požádali Trumpa, aby okamžitě přestal na svých volebních mítincích pouštět její hudbu, protože „Sinéad by byla znechucena, zraněna a uražena, kdyby její dílo takto zkresloval někdo, koho ona sama označila za ‚biblického ďábla‘“.

Aby Trump přestal pro své účely používat jejich hudbu, už dříve žádali například Neil Young, Linkin Park, Tom Petty, Rihanna a řada dalších umělců. Ať nás nikdo nezneužívá, politici zejména, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.