Týden očima Petra Schwarze: Člověk převlečený za zvíře a zvířata převlečená za lidi

28. květen 2022

Ruští agresoři na východní Ukrajině postupují a nechávají za sebou spálenou zem, ruská média ale tvrdí, že Ukrajinu chce obsadit Polsko – to se ani nedá popsat obvyklým úslovím „zloděj křičí, chyťte zloděje“, protože ruský zločin na Ukrajině je neskonale horší než nějaká zlodějna, jen v Mariupolu zřejmě zahynulo přes 22 tisíc obyvatel, další unesli do Ruska.

Co pro kremelské vládce znamená pravda, opět ukázala mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová – pozoruhodným výkladem studentům v Jekatěrinburgu, že prý je globální lží, že Orwell ve svém slavném románu 1984 popisoval totalitu, protože prý popisoval konec liberalismu. Jako vážně. Jasně paní Zacharovová, válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla, Velký bratr tě sleduje, jen proč to ale tolik připomíná současné Rusko?

Čtěte také

Podle ruského vůdce Putina západní sankce Rusko posílily, jen tedy zůstává otázkou, proč Rusko vydírá svět a žádá zrušení těchto sankcí výměnou za to, že umožní, aby se desítky milionů tun obilí z Ruskem blokovaných ukrajinských přístavů dostalo ke svým odběratelům, svět se přestal blížit ke globální potravinové krizi a na dovezených potravinách zcela závislé země ke hladomorům.

Rusko také zakázalo vstup do země téměř tisícovce amerických občanů, tomu se v některých případech nelze divit, protože jsou ti lidé už léta mrtví – jako třeba známý senátor McCain. Na druhou stranu je možné s úspěchem pochybovat o tom, že by se tito mrtví chystali cestovat, nota bene právě do Ruska.

Ať dokážeme rozeznat lidi od zvířat

Do své rodné země se zřejmě jen tak nepodívá ani ruský diplomat z mise při OSN v Ženevě Bondarev, který na svou funkci rezignoval, ruskou agresi na Ukrajině označil za zločin proti ukrajinskému lidu a nejspíš i nejtěžší zločin proti lidu ruskému s tím, že se nikdy tolik za Rusko nestyděl jako nyní. Bohužel přes sto milionů Rusů se stále nestydí.

Čtěte také

Zásobníky zemního plynu v Česku jsou už naplněné z více než poloviny a plní se dál, vláda obchodníkům bude dorovnávat rozdíl, pokud by ceny plynu letos ještě klesly, a schválila návrh zákona, podle kterého by firmám mohla nevyužitou kapacitu v zásobnících zabavovat. Jak se bude vyplácet avizovaný pětitisícový příspěvek na nedospělé dítě, pořád jasné není, jeho projednání Fialův kabinet o týden odložil, i když se má začít vyplácet už v srpnu a příslušný zákon musí projít předtím parlamentem. S odbory pak vláda nenašla společnou řeč ohledně zvyšování platů.

I v Česku se objevily opičí neštovice – to ovšem neznamená invazi opic, i když opět mohou volně fungovat dezinformační weby. Jednání prezidenta Zemana s předsedou vlády Fialou o bezpečnostně zahraničních otázkách se účastnil po prezidentově boku jeho externí poradce Nejedlý, který má dobré kontakty v Kremlu a velké slovo na Hradě, ale zato nemá bezpečnostní prověrku.

Čtěte také

Prezidentův desetičlenný poradní tým značně prořídl, podle serveru Seznam Zprávy v něm zůstal jen právě Nejedlý, kancléř Mynář, rovněž bez prověrky, a exministři Toman s Benešovou. Odešel šéf Hospodářské komory Dlouhý, kterému se přinejmenším nemohlo líbit, že prezident jmenoval guvernérem národní banky Aleše Michla, dosavadní guvernér ČNB a expremiér někdejší Zemanem proti vůli sněmovny jmenované vlády Rusnok, kterému se přinejmenším nemohlo líbit totéž, bývalý odborový předák a poslanec Zavadil, kterému prý po třiceti letech, co se zná se Zemanem, došla trpělivost, prezident Svazu průmyslu a dopravy Hanák nebo předseda Svazu měst a obcí Lukl, kterému se nechtělo zůstávat, když tam zůstanou jen ti, co tam zůstanou. A událostí v Česku si všimla světová média, když Jaromír Jágr naboural do tramvaje.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Nepříliš úspěšná spisovatelka Nancy Brophyová, mezi jiným autorka dílka „Jak zabít manžela“, byla v americkém Oregonu odsouzena za vraždu manžela. V Jižním Súdánu odsoudili ke třem letům ve vojenském táboře za zabití ženy, do které strčil, berana – v jeho případě jde ale spíš o odklad popravy, protože po oněch třech letech má být vydán pozůstalým po zabité ženě. Muž z Japonska zaplatil přes 360 tisíc korun za výrobu kostýmu, ve kterém bude vypadat přesně jako kolie. Ať dokážeme rozeznat lidi od zvířat a zvířata od lidí, i když je to někdy těžké, přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio