TTIP: Falešný strašák, nebo reálná hrozba pro Evropu?

13. říjen 2015

Žádná jiná obchodní smlouva v dějinách se nesetkala s tak masivním odporem občanů jako ta o obchodní spolupráci mezi Evropskou unií a Spojenými státy, označovaná zkratkou TTIP.

V ulicích Berlína se sešlo asi 150 tisíc demonstrantů, kteří jsou přesvědčeni, že tato dohoda povede ke zhoršení podmínek pracovního trhu či ke zhoršení postavení spotřebitelů.

Podle odpůrců dohoda ohrožuje i samotnou demokracii, protože o ní vyjednává za zavřenými dveřmi Evropská komise bez řádné kontroly evropských vlád.

„Jednání jsou nejtransparentnější, která jsme v obchodní oblasti kdy zažili,“ uvedla v Ranním Plusu europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová.

Podle ní je třeba s kritiky smlouvy vést dialog a vysvětlovat jim, o čem dohoda ve skutečnosti je.

„Není ani pravda, že nemůžeme do jednání mluvit. Ministr zahraničí i premiér jsou pravidelně informováni a vyjadřují se k jednotlivým kolům jednání,“ tvrdí europoslankyně.

Že by šlo o smlouvu pro velké korporace psanou lobbisty, Charanzová odmítá. „To je absolutní nesmysl. Dohoda je především pro zlepšení obchodu mezi oběma celky.“

Obavy veřejnosti, že smlouva zasahuje i do oblastí mimo obchodní vztahy, politička nesdílí. „Oblasti jako voda, energetika a zdravotnictví jsou vyňaty z mandátu. Evropská komise nemá pravomoc o těchto oblastech vést jednání.“

„Tady se prostě objevila celá řada strašáků, a my se musíme zamýšlet spíš nad tím, jakého jsou původu, co vede lidi nebo organizace k tomu, že nás prostě straší,“ vyzvala Dita Charanzová.

Konečná: Občané mají oprávněný strach

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná připomněla zajímavá čísla. „Okolo TTIP proběhlo už okolo 600 jednání za zavřenými dveřmi, přes 80 % z nich bylo se zástupci byznysu.“

„Ukazuje se, že se občané oprávněně bojí. Když si například vyžádali některé dokumenty z jednání, dostali je začerněné a bez jakýchkoli údajů,“ řekla komunistická politička.

Ta pochybuje, že dohoda TTIP zůstává jen v oblasti obchodu.

„I velmi liberální deníky a velmi pravicoví politici otevřeně přiznávají, že v téhle smlouvě půjde i o zdravotní péči, jídlo, životní prostředí, pracovní místa a řadu dalších věcí, které nemají s obchodem nic společného.“

Kdyby šlo o standardní obchodní smlouvu, nebudila by takové emoce, soudí europoslankyně. „Ale z 80 % se týká věcí, které se obchodu nedotýkají. Občané mají oprávněný strach.“

„Rozumím kolegyni Charanzové, že obhajuje zlepšení obchodu, ale ukazuje se, že tato smlouva se bude týkat i jiných věci, včetně ochrany soukromí,“ varovala Kateřina Konečná.

autoři: oci , bum
Spustit audio