Tropická dieta našich časných předků

17. prosinec 2012
Monitor

Před 3,5 miliony let byly hlavní potravou předků člověka tropické trávy. Naznačily to výsledky izotopové analýzy zubů australopitéků.

V roce 1993 byly v Čadu nalezeny fosilie australopitéků nového druhu Australopithecus bahrelghazali. Pocházely z asi 3,5 milionu let starých pískovcových vrstev bohatých na jíl a nálezy fosilií vodních živočichů i zvířat, která se živila spásáním trávy. Naznačuje to, že domovem australopitéků byla otevřená travnatá krajina s mnoha vodními toky, které ústily do Čadského jezera.

Mezi fosilními nálezy australopitéků byly i zuby, jejichž izotopové složení vypovídá o potravě, kterou jedinec konzumoval v průběhu života. V případě australopitéků z Čadu obsahovala zubní sklovina velké množství izotopu uhlíku C13. Naznačuje to, že hlavní složkou potravy australopitéků byly tropické trávy a další rostliny s takzvanou C4 fotosyntézou. Takovou dietu nenajdeme u žádného druhu afrických lidoopů, mezi ostatními primáty jsou jedinou výjimkou paviáni ze savan.

Australopitékové však zřejmě jedli ještě větší množství C4 rostlin než paviáni. Naznačuje to, že už před 3,5 miliony let se předkové člověka potravně oddělili od jiných primátů. To, že dokázali přežít na dietě složené především z C4 rostlin, jim umožnilo opustit stromové porosty a kolonizovat nové prostředí: otevřenou travnatou krajinu.

Zdroj: Science Daily, PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.