Tři vyzkoušené cesty, jak nevyřešit konflikt na Blízkém východě

27. září 2015

Dopisovatelka kanadského deníku National Post napsala, že už naprosto jistě víme, že existují tři vyzkoušené cesty, jak nevyřešit konflikt na Blízkém východě.

Za prvé tam vtrhněte. Možná jste se zamíchali do vážné hádky na téma americké války v Iráku a přeli se, zda měla nějaký přesvědčivý důvod.

Ať jste jakéhokoli názoru, musíte uznat, že vpád do Iráku nezafungoval tak, jak Američané doufali. Jejich tehdejší vláda se rozhodla tam vpadnout, svrhnout Saddáma Husajna a skoncovat s diktátorským režimem, který tam zavedl. Saddám padl, ale v Iráku se nepodařilo prosadit fungující alternativu.

Saddám byl rychle sesazen, ale neexistoval dlouhodobý plán, jak dosadit životaschopnou vládu, která by ho vystřídala. To si vyžádalo dlouhodobé nasazení, kde se muselo počítat, že to bude stát spoustu amerických životů a peněz.

Výsledkem byl chaos, úplatná vláda rozdělující společnost, nedostatečná bezpečnost, selhávající infrastruktury a další násilí.

Čtěte také

Američtí vojáci uvízli v irácké válce, dokud se nestal prezidentem Barack Obama a stáhl zbývající jednotky. V Iráku to jen oslabilo bezpečnost a politické struktury a celková situace se ještě zhoršila, pokračuje National Post.

Když Spojené státy zjistily, že irácký model nefunguje, spojily se s Francií, Velkou Británií a jinými spojenci a sesadily libyjského diktátora Muammara Kaddáfího s minimálním rizikem pro západní síly, které ostřelovaly jeho zemi ze vzduchu a z moře, aniž nasadily pozemní jednotky.

Sýrie, Kobani

Místní bojůvky svrhly Kaddáfího režim, ale ani tentokrát ho nenahradily ničím lepším. Výsledkem je chaos. Řada sil se pustila do surového boje o moc a země je neovladatelné rejdiště pašeráků lidí, nakládajících tisíce uprchlíků na děravá plavidla mířící do Itálie a do Řecka.

Když západní velmoci zjistily, že nefunguje irácký ani libyjský model, rozhodly se, že to v Sýrii zkusí s diplomacií.

Zmocněnci Spojených národů chtěli dosáhnout rozumné dohody s prezidentem Bašárem Asadem, ale ten se rozumně chovat nechtěl. Výsledkem je chaos. Americký prezident Obama pak přicházel s polovičatými programy, ale všechny ztroskotaly.

Když například nakreslil červenou čáru nad užitím chemických zbraní, tak ji neprosadil. Odmítl vyzbrojit povstalecké skupiny, protože se bál, že zbraně padnou do rukou jejich nepřátel.

Čtěte také

Souhlasil s nálety, ale nevyhlásil v Sýrii bezletovou zónu. Začalo se s drahým výcvikem povstalců, ale ten se vůbec nepodařil.

Prezident Obama trval na tom, že podmínkou jakéhokoli mírového plánu je odstranění Bašára Asada, který jakýkoli plán zmařil. Americký prezident rozhodně nechtěl sesadit Asada jednostranně.

Sýrie, Kobani

Mocenské vakuum vyplnil Islámský stát, který nyní okupuje rozsáhlé oblasti Sýrie, kde zavedl své barbarské právo. Chybí jakýkoli náznak, že Západ má nějaký nápad, jak se vypořádat s Islámským státem, který by se lišil od jeho počínání v Iráku a Libyi.

Ruský prezident Vladimir Putin ze situace v Sýrii těží a posílá Asadovi na pomoc zbraně a poradce.

Putin má dva motivy – chránit svou středozemní námořní základnu ve druhém největším syrském městě Tartus a dál komplikovat život Spojeným státům. Na rozdíl od západních spojenců se mu možná podaří splnit oba cíle.

Američané už přistoupili na obnovu formálních vojenských propojení s Moskvou, která byla přerušena, když Putin vtrhl na Krym a pomáhal protivládním bojůvkám na Ukrajině.

Čtěte také

Je docela možné, že bude nakonec mezi oběma stranami uzavřena dohoda, která umožní, aby Asad zůstal aspoň dočasně u moci výměnou za vzájemnou spolupráci, která by měla zničit Islámský stát.

Kanadská komentátorka pokračuje, že Putin je cynický vypočítavý studenoválečník, který stojí v čele zkorumpovaného státu spolu se svými úplatnými kumpány.

Sýrie, Kobani

Ruský prezident však umí daleko lépe udržet moc než mnohem bohatší a lépe vyzbrojené Spojené státy. Možná je to poučení pro Američany a jiné západní velmoci, které nepřestávají strkat prsty do problémů Blízkého východu. Toto poučení zní takto:

Nezahajujte války, které neumíte ukončit. Neposílejte do nich vojáky, pokud nejste ochotni nechat je tam až do konce. Nemalujte červené čáry, pokud je nechcete prosadit silou a nespoléhejte se na síly, které neovládáte.

Tři západní dobrodružství na Blízkém východě skončila katastrofou. Putin se pustil do tří válek – v Gruzii, na Ukrajině a na Krymu – a pokaždé uspěl.

Všechny tři Putinovy cíle byly slabší, špatně vyzbrojené země bez mocných přátel, kteří by se jich opravdu zastali. Rusko je ochotno vydržet sankce, izolaci a odsouzení, které na sebe přivolalo.

Řada republikánských kandidátů na amerického prezidenta ze všech sil vykládá, jak využijí americkou moc, aby se vypořádali s Ruskem, Sýrií, Íránem a jinými zahraničními problémy.

Komentátorka kanadského deníku National Post uzavírá, že by si měli dát pauzu a prostudovat si Putinův přístup. Nechoďte do ringu, pokud nejste ochotni tam zůstat, dokud boj někdo nevyhraje.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio