Toxin z řas padá na dno oceánů

24. březen 2009

Následky rudých přílivů se zřejmě neomezují jen na hladinu a mělké vrstvy oceánu. Toxiny z řas podle nové studie klesají ke dnu, kde přetrvávají celé týdny.

Přemnožený mořský fytoplankton při takzvaném rudém přílivu produkuje kyselinu domoovou, která má neurotoxické účinky a je příčinou některých otrav mořskými měkkýši. Až dosud se odborníci domnívali, že toxin se po zániku fytoplanktonu vlivem vody a slunečního záření prostě rozloží. Nová studie biologů z University of South Carolina ovšem ukazuje, že pokud se odumřelé řasy drží v hustých shlucích, je v nich toxin více než dobře chráněný a může přetrvat několik dnů až týdnů.

Díky tomu může klesat až ke dnu, kde se dostává do potravního řetězce. Skutečnost, že se kyselina domoová nachází i v hloubce 800 metrů, dobře vysvětluje, proč se vyskytuje v mase krabů nebo platýsů, kteří tráví celý život na mořském dně. Objev také ukazuje, že by bylo vhodné rozšířit testy na přítomnost kyseliny domoové na většinu mořských živočichů, kteří se dostávají člověku na stůl. Zatím se totiž testují jenom ty druhy, které žijí v povrchových vodách.

Výsledky studie popisuje článek v Nature Geoscience.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.