Tomáš Klvaňa: Nádherné mistrovství světa a ruská diktatura

17. červenec 2018

Právě skončené mistrovství světa ve fotbale bylo v několika ohledech poučné.

Mimo jiné ukázalo, jak spousta z nás má stále ještě v hlavách škodlivá schémata studené války. Odehrávalo se na nádherných stadionech a podle všech ohlasů se pořadatelům povedlo zorganizovat vynikající turnaj.

Alexandr Mitrofanov: Ruský spor kolem sexu žen s cizinci

Ruská fanynka na MS ve fotbale

Na mistrovství světa ve fotbale, které se koná v Rusku, se mimo hřiště odehrávají různé věci.

Zahraniční návštěvníci si pochvalovali opravdovou ruskou pohostinnost a krásná města. Jeden Brit se na BBC opřel do médií: „Proč jste nás strašili? Málem jsem do Ruska nejel a bylo to tu moc hezké!“

Média jsou v tom napůl nevinně, ale jen napůl. Na Rusko se spousta z nás dívá stále zorným úhlem železné opony. Jenže ti, kteří tam jezdí, vědí, že se ta země od konce 80. let neuvěřitelně změnila. Životní úroveň šla nahoru hlavně ve velkých městech, a to výrazně.

O úchvatné ruské přírodě ví skoro každý, ale od rozpadu komunistického impéria se leccos povedlo opravit a zlepšit. Na rozdíl od komunistické diktatury, která byla chudá, má ta Putinova peníze, protože se opírá o kapitalismus. Je to sice kapitalismus zkorumpovaný a mafiánský, ale i tak generuje dost peněz na to, aby vládě dovolil leccos vylepšit a opravit, postavit krásné stadiony.

Trojské koně Kremlu

Tohle všechno není z médií vidět. Média se většinou omezují na referování o ruské korupci, která jim pomohla dostat se ke zorganizování šampionátu, na agresivní ruskou politiku a podvracení EU a Spojených států.

Libor Dvořák: Uzavírat sňatky s jinověrci se nedoporučuje

03772272.jpeg

Pravoslavný „ministr zahraničí“, tedy představitel Ruské pravoslavné církve pro styky se zahraničí, metropolita Volokolamský Illarion Rusům nedoporučuje, aby uzavírali během fotbalového mistrovství sňatky s příslušníky jiných konfesí. K tomu podotkněme, že to není první varování tohoto druhu.

Za tím vším je ale obyčejný život, který sice pořád v Rusku není jednoduchý – pořád je tam hodně postkomunistické bídy, alkoholismu a populačního úpadku –, ale není už moc podobný té strašné bídě komunistického impéria.

Na dnešní svět prostě nemůžeme hledět vzorci vytvořenými před 50 lety. Na Rusku musíme mnoho obdivovat, včetně inspirativní kultury. Ruská elita vytváří prvotřídní produkty hlavně v estetické a umělecké sféře; je mnohem kvalitnější a do světa integrovanější než elita česká.

Rusové vždy byli milí a pohostinní společníci. To se nijak nevylučuje s další skutečností – ruská společnost je známá bezcitností a agresivitou. Svět je prostě komplikovaný a nejednoduchý.

Tomáš Klvaňa

Stejně tak jedním dechem platí, že Rusko prezidenta Vladimira Putina je pro nás bezpečnostní hrozba číslo jedna. Je to zlodějnou prolezlá diktatura s novo-imperiálním komplexem méněcennosti.

Pro nás ve střední Evropě je pak nejpodstatnější jedna věc, s níž architektonické skvosty sportovních arén nijak nesouvisí – v české politice a ekonomice si Kreml vydržuje několik trojských koní. Jsou na veřejnosti stále drzejší a hlasitější.

Spustit audio