Toalety, koupelny a kuchyně mají jedno společné – kachličky. Dnes mají poprvé svůj mezinárodní den

21. květen 2015

Dnes poprvé slavíme Mezinárodní den kachliček.

Čeští umělci pod vedením sochaře Ondřeje Olivy a tradiční výrobci dlažeb a obkladů z Itálie, Španělska a Francie to myslí naprosto vážně.

Chtějí tak připomenout tradice keramických dlažeb a obkladů, materiálů, které lidstvo doprovázejí po tisíciletí.

„Když se podíváte kolem sebe, kolik obkladů a dlažeb, a zvláště v budově Českého rozhlasu, je vidět, tak jsme si mysleli, že je to materiál, který by stál za oslavu," odpovídá na otázku, proč mezinárodní den vznikl jeden z jeho organizátorů Petr Kunt a pokračuje:

„Druhý důvod byl prozaičtější. My jsme se několikrát zkoušeli oslovit zahraniční výrobce s tím, aby vyrobili nějaké série podle českých umělců a nebyli jsme úplně úspěšní. Většinou se série vyrábějí podle marketingových průzkumů a za tržním účelem. Ale pod záštitou Mezinárodního dne kachliček se nám podařilo se s výrobci domluvit.“

Devět unikátních sérií kachliček firmy vyrobily podle návrhů českých umělců, architektů a designérů. Nejlepší sérii vybere dnes večer odborná porota ve Veletržním paláci v Praze.

K zakoupení kachličky nebudou, ale, „k vidění jsou ve Veletržním paláci a jejich výstava potrvá do pondělka,“ dodává Petr Kunt.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio