Thomas Kulidakis: ANO je favoritem evropských voleb i bez programu

18. únor 2019

Do eurovoleb zbývají více než tři měsíce. Aktuální průzkumy veřejného mínění potvrzují očekávané.

Na první příčku závodu o hlasy občanů si může pomýšlet vládní hnutí ANO. Voličům evidentně nevadí, že Babišův tým zatím nedokázal sestavit aktuální přehled toho, co chce a naopak nechce v rámci výběru europoslanců dosáhnout.

Radko Kubičko: Sjezd vítězů na dohled od centrály koncernu

Zleva místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, předseda Andrej Babiš, místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová a místopředseda Richard Brabec na sněmu ANO

Setkání proběhlo v poklidném duchu, majitel opět získal vedení. Všichni ho sice nevolili, ale nikdo nekritizoval. Frakce se netvořily, nebylo z čeho. To není zpráva o setkání obchodní společnosti ze svěřenského fondu, ale výsledky už pátého sjezdu vládního hnutí ANO. 

Na svých stránkách zatím ANO nabízí neaktualizovanou podrobnou verzi programu pro evropské volby, na kterou lákalo občany v roce 2014. Dokument je ještě pořád veřejně přístupný, v textu o přibližně pěti tisíci slovech se vinou základní teze jako pověstná Ariadnina nit.

V kostce shrnuto je členství v unii označené za národní zájem České republiky, neboť prý pro naši zemi představuje „nejúčinnější převodní páku pro zvyšování její váhy a prosazování jejích zájmů ve světě“.

Dále má podle staré verze evropského programu ANO zájem na čerpání evropských fondů, nechce nelegální migraci, chce větší pravomoci členských států a v oblasti evropské integrace se chtělo v minulosti inspirovat ve Velké Británii. Samozřejmostí je přiznání naší ekonomické závislosti na unii a důraz na bezpečnost.

Jinak fajn projekt

Tolik program bývalý, který může poskytnout vodítko pro program budoucí. Je nesporné, že se od posledních eurovoleb změnila Evropská unie i výzvy, které musí řešit. Z nedávných prohlášení Andreje Babiše je možné určit základní teze letošních voleb už teď.

Kubičko: Sněm ANO byl spíš prezentace. Nikdo z těch, kdo hlasovali proti Babišovi, nepovstal, aby řekl proč

Andrej Babiš na sněmu ANO

Jakou tvář ukázalo vládní hnutí ANO na svém volebním sněmu? Jaké priority si stanovuje pro budoucnost? A proč se staronový předseda Andrej Babiš vymezoval vůči ekologické politice Evropské unie?

Za prvé, Velkou Británií se po brexitu už asi nebude chtít inspirovat. Za druhé, je zřejmý pokračující důraz na evropské fondy. Jen vloni přispěly do českého státního rozpočtu více než 45 miliard korun. Babiš chce ale nad jejich rozdáváním mít větší kontrolu, což by vzhledem k jeho kauzám mohlo být kontraproduktivní.

Tím se dostáváme k další klíčové otázce. Důraz na bezpečnost a zvládání nelegální migrace je jistě dobrá myšlenka. Sdílí ji také Evropská komise a v podstatě všichni naši unijní partneři. Peníze v unijním rozpočtu jsou ale omezené, takže se budou muset přelévat mezi kapitolami.

Podle současných plánů by tedy mělo jít více na bezpečnost a ochranu hranic, méně na fondy, které navíc budou směřovat přednostně na jih Evropy. ANO tedy bude stát před volbou, zdali si stěžovat a žádat více peněz na rozvoj a méně na migraci, nebo naopak.

Vláda je úspěšná. Ostatní strany by udělaly lépe, kdyby s námi spolupracovaly, říká Vokřál (ANO)

Místopředseda hnutí ANO Petr Vokřál na celostátním sněmu ANO

Sněm vládního hnutí ANO skončil bez překvapení. Předsedou zůstává premiér Andrej Babiš, prvním místopředsedou Jaroslav Faltýnek. ANO nemá žádný důvod k velkým změnám ve vedení. Ve vládě je dominantní silou, uchytilo se v regionech a podle průzkumů by s velkým náskokem opět vyhrálo volby do Sněmovny.

Další otázkou je budoucnost Evropské komise. Andrej Babiš se netají touhou vrátit pravomoci členským státům a oslabit sbor eurokomisařů.

Je tedy možné očekávat, že ANO nebude podporovat princip takzvaných spitzenkandidátů. Tedy výběru šéfa komise z nejsilnější frakce v Evropském parlamentu. To se ale neslučuje se záměrem přiblížit unii voličům, protože právě spitzenkandidát má jejich vůli vystihovat.

Z hlediska integrace eurozóny je už teď zřejmé, že premiérova politická formace euro nechce. Voliče tedy stěží bude lákat na jeho přijetí. Podle průzkumů si většina občanů přijetí společné měny nepřeje, takže pokud nebude chtít ANO vyhovět požadavku vývozců, nemusí na přijetí eura tlačit.

Naše hnutí je jednotné, jsme jeden tým, říká Andrej Babiš k volbě předsedy hnutí ANO

Premiér Andrej Babiš podle očekávání obhájil pozici předsedy hnutí ANO

Delegáti na sněmu ANO si vybírají vedení. Předseda hnutí Andrej Babiš nemá protikandidáta.

Nejkonkrétnější vize programu pro eurovolby je zatím vágní prohlášení šéfa ANO, který chce bojovat proti „vítačům a kývačům Bruselu“. Tedy pravděpodobně lidem, kteří by rádi přijímali běžence a unii mají velmi v lásce.

Na základě Babišových slov je možné určit, že ANO se v evropských volbách pokusí udeřit na strunu eurorealistickou, možná až euroskeptickou. Za finální podobu programu odpovídá vedení ANO, které zhodnotí práci jedničky na kandidátce, europoslankyně Dity Charanzové.

Thomas Kulidakis

Ta bude mít těžkou úlohu sladit letošní program tak, aby byl lákavý pro voliče ANO, nestyděla se za něj v Bruselu a zároveň program vyhovoval předsedovi hnutí, který z unie slovně často dělá jenom dojnou krávu, dobrou akorát tak na ty dotace. S dovětkem, že je to ale jinak fajn projekt, který potřebuje reformu.

Spustit audio