Kubičko: Sněm ANO byl spíš prezentace. Nikdo z těch, kdo hlasovali proti Babišovi, nepovstal, aby řekl proč

18. únor 2019

Jakou tvář ukázalo vládní hnutí ANO na svém volebním sněmu? Jaké priority si stanovuje pro budoucnost? A proč se staronový předseda Andrej Babiš vymezoval vůči ekologické politice Evropské unie?

Výsledek voleb nejvyšších představitelů hnutí ANO byste asi dokázali odhadnout, i kdybyste neposlouchali poslední zprávy. Předsedou zůstává Andrej Babiš, prvním místopředsedou Jaroslav Faltýnek.

Řadovými místopředsedy pak jsou ministr životního prostředí Richard Brabec, předseda poslanecké sněmovny Radek Vondráček, středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál.

Hosté:
Radko Kubičko, komentátor Českého rozhlasu
Filip Nerad, analytik Českého rozhlasu, bývalý zpravodaj v Bruselu
Jan Květina, politolog, Katedra politologie a humanitních studií MUP

O co na sněmu šlo? „Když se nad tím zamyslím, tak úplně přesně nevím,“ odpovídá komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko, který sněm sledoval na místě. „Byla to spíš prezentace, i volby byly velice klidné, připravené, nebylo to jako na jiných sjezdech, když regiony lobbují na místopředsednické funkce,“ dodává.

Na sněmu podle něho nezazněla kritika a odsunuly se stranou i Babišovy mediálně vyhrocené kauzy. „Výsledek Andreje Babiše nebyl 100%, 13 lidí hlasovalo proti, ale nikdo z nich nepovstal a neřekl proč,“ říká Kubičko.

Politolog Jan Květina z Katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha připomněl, že hnutí ANO vzniklo jako marketingový projekt jednoho muže a Andrej Babiš se snaží veřejnost přesvědčit, že je hnutím pro všechny.

„Dlouhodobý výzkum ukazuje, že stropem pro hnutí ANO je 30 %. Kde bude hnutí ANO shánět koaliční partnery? Když tvrdím, že jsem pro všechny, ale pro všechny být nemůžu, tak odpuzuju případné spojence,“ uvádí politolog.

Nejbližšími volbami, ve kterých se ukáže, jak na tom politické strany a hnutí nyní jsou, budou květnové volby do Evropského parlamentu.

Jaká je podle evropská politika hnutí ANO? A proč se nestal jedním z místopředsedů úspěšný ostravský primátor Tomáš Macura? Poslechněte si celý speciál Českého rozhlasu Plus.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související