Thajská vojenská junta provádí čistky v buddhistických chrámech

29. červen 2018

Thajské úřady začaly zasahovat proti korupci v buddhistických klášterech, jež byly kdysi považovány za nedotknutelné. Teď je však už dlouho poskvrňují zvěsti o hromadění peněz, úplatkářství, sexu, vraždách a zneužívání dětí. Často se ukáže, že mniši, kteří při vstupu do kláštera slibují život v odříkání, vedou okázalý životní styl, píše britský deník Guardian.

Úřady už zatkly šest vysoce postavených řeholníků. Sedmý uprchl do německého Frankfurtu nad Mohanem a požádal o azyl. Jde o zatím nejodvážnější čistku v řadách thajské buddhistické komunity, takzvané sanghy.

Jde spíš o loajalitu, než o korupci

Mezi zadrženými je i několik členů její nejvyšší rady, řídícího orgánu thajských buddhistů, a dva opati slavného chrámu Zlatá hora v Bangkoku. Nejpřekvapivější bylo zatčení pravicového agitátora, mnicha Buddhy Isary, který je známý svým politickým aktivismem a vazbami na thajského premiéra Prajutcha Čan-Oču.

Podle politologa Paula Chamberse z thajské Naresuanovy univerzity chce vládnoucí junta zatýkáním mnichů uplatnit kontrolu nad všemi, kdo vůči ní neprojevují loajalitu, a to zejména v době před volbami.

Karma na prodej

Současná vládnoucí klika se v Thajsku zmocnila moci nekrvavým pučem v roce 2014. I když vymýcení korupce slibovala od začátku, jsou razie ve čtyřech chrámech kvůli načasování považovány za politicky motivované. Prajutchova vláda je pod velkým tlakem, aby splnila slib a vypsala volby na únor příštího roku. Zásah proti korupci v buddhistických chrámech je proto označovaný za krok, který se má zalíbit voličům.

buddhista

Buddhismus je v Thajsku vedle monarchie a národa jedním ze tří pilířů státu. Hlásí se k němu 90 % obyvatel a ti jsou z korupce a nezákonné činnosti v chrámech znechuceni. Některé z těchto zařízení vyberou miliony dolarů na milodarech, k nimž jsou věřící povzbuzováni s tím, že jim přinesou dobrou karmu. Svatostánky však nemusí úřadům doložit, jak peníze utratily.

Tisíce vojáků dobývalo svatostánek

Dosavadní pokusy junty uplatnit nad nimi autoritu byly neúspěšné. Loni v únoru podnikla razii v oblíbeném chrámu Dhammakáj, aby kvůli podezření ze zpronevěry milodarů ve výši 28 milionů liber šterlinků zatkla jeho duchovního vůdce, jímž je mnich Dhammačajó.

Druhým důvodem zásahu byla oddanost chrámu vůči bývalému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi, kterého v roce 2006 svrhla armáda. Mnich Dhammačajó však nakonec zatčení unikl a razie se dočkala kritiky – svatostánek totiž tři týdny obléhaly čtyři tisíce vojáků.

Zákon proti mnichům

Podle docenta Chamberse lidé následně začali juntu kritizovat a ptát se, co to mnichům vlastně dělá a proč. Loňský zásah poškodil i pověst premiéra Prajutcha, a současné vládní kroky mají pověst armády napravit. Mniši, kteří už byli zatčeni, mají beztak špatnou pověst, ovšem s výjimkou Buddhy Isary, cituje Guardian politologa.

Po neúspěšném obléhání chrámu Dhammakáj junta oznámila přípravu zákona, který má výrazně oslabit radu buddhistické sanghy. Všechny však podle britského listu překvapilo hlavně zadržení Buddhy Isary. Byl oficiálně zbaven postavení mnicha a umístěn do vazební věznice, kde čeká na soudní proces. Úřady ho viní z loupeže, padělání a nezákonného zadržování politických představitelů při protestech v letech 2013 a 2014, tedy ještě před vojenským převratem.

Junta vylévá s vaničkou i dítě 

Isara ve skutečnosti dlouho požadoval reformu buddhismu a loni v srpnu obvinil režim, že neplní sliby a neprovádí čistky v klášterech. Všeobecně se soudí, že byl zatčen buď kvůli obavám junty, že Isara je neřízená politická střela, anebo se armáda snaží vypadat jako spravedlivá a etická před králem. Nový thajský monarcha Mahá Vatčirálongkón zdědil trůn teprve v loni.

Thajsko zažilo v poslední době vlnu protestů a junta zřejmě chce mnichům ukázat, co se stane, jestli nebudou loajální. Mnoho jich stále podporuje takzvané hnutí červených košil, které stojí na straně svrženého premiéra Šinavatry. V zemi panuje názor, že zatýkání mnichů bude pokračovat, uzavírá britský Guardian.

autor: gzb
Spustit audio

Související