Těžká situace ve velké koalici v SRN

5. říjen 2007

Ještě nikdy nebyla atmosféra ve velké koalici ve Spolkové republice Německo tak špatná jako v poslední době. Napsal to německý zpravodajský časopis Der Spiegel. Sociální demokraté útočí na křesťanské strany s požadavkem na minimální mzdu.

Naopak strany CDU a CSU dráždí sociální demokraty svými požadavky na zvýšení vnitřní bezpečnosti zavedením různých přísnějších zákonů a opatření. Paní kancléřka Angela Merkelová za této situace zvolila taktiku mlčenlivosti a do sporů vstupuje jen velice zřídkakdy a obezřetně.

Poslední bouřku vyvolal německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble, když v jednom rozhovoru varoval před možným útokem za pomocí nuklérního materiálu.

Když něco podobného řekně ministr vnitra, vyvolá to všude na světěš velké vzrušení. Sama kancléřka se tentokrát na něj rozzlobila, sociální demokraté byli rozhořčeni a hodně občanů takovému varování vůbec nerozumělo. To zase pochopitelně rozzlobilo pana ministra Schäubleho. Brání se slovy: "Já nevypouštím takováto varování jako nějaké bubliny," ale protože nepředložil žádné důkazy, média ho napadají za to, že hraje jenom hru. Hodí kámen do vody a pak se zlobí na vodu, že dělá vlny. A ptají se, proč se pak diví a zbytečně rozčiluje, zvláště když tuto taktiku již použil několikrát. Poprvé v roce 2005, když si pohrával s myšlenkou povolit mučení v případě zatčených teroristů, kteří masově ohrožují bezpečnost občanů, podruhé letos v červnnu, když zase veřejně hovořil o možnosti zabíjet teroristy a naposled před pár dny, kdy mluvil o špinavé atomové bombě. Její výroba je vskutku jednoduchá a nebezpečí poměrně velké, ale indície pro možný útok zatím zřejmě neexistují, protože žádné důkazy nebyly předloženy a ani tajné služby nic nenaznačují.

Předseda sociálních demokratů Kurt Beck se kvůli tomuto podezření spojil postupně se všemi ministry vnitra ve spolkových zemích a žádný z nich mu takové podezření nepotvrdil. Poté zavolal pan Beck kancléřku paní Merkelovou, žádal od ní vysvětlení a zároveň toho využil k tomu, aby od ní a její strany vymáhal souhlas s minimální mzdou.

Na hloubku neschopnosti řádně mezi sebou komunikovat ukazuje situace v Bundestagu, kde šéf frakce křesťanských demokratů Volker Kauder nevydržel poslouchat projev poslance sociálních demokratů Fritze Rudolfa Körpera a odešel ze sálu. Něco takového se za dva roky existence velké koalice nestalo. A na německé spořádané poměry je to něco vskutku neobvyklého.

Problém je, že i v takovéto složité situaci paní kancléřka mlčí, tedy de facto nevládne, nevede koalici, což má zřejmě - jak na to upozorňuje právě Der Spigel - ty následky, že kvalita práce vládního kabinetu se zhoršuje.

Další problém je v tom, že zatímco projekt minimální mzdy je projektem celé sociální demokracie, otázka vnitřní bezpečnosti, tak jak ji prezentuje pan ministr Schäuble, je jen věcí jeho a ministra obrany Fraze Josefa Junga. Ten dokonce nedávno pro časipis Focus řekl:"Kdyby neexistoval žádný jiný prostředek, budu právě já tím, kdo vydá rozkaz, aby naši občané byli ochráněni." Měl tím na mysli například situaci, kdy by bylo uneseno letadlo a mířilo k fotbalovému stadionu, na kterém se právě hraje.

Za typický německý problém označují zvláště zahraniční analytici snahu mimořádné situace řešit předem zákonem. To podle nich nikde a nikdy nefungovalo. Der Spiegel dodává: To, co ale sociální demokraty nejvíc dráždí, nejsou slova, která ministr vnitra říká, ale spíše to, co neříká. Podle nich jeho plány jdou mnohem dál, a v tom vidí hlavní nebezpečí pro Německo. Zatím se koaliční špičky dohodly jen na tom, že se podobné výroky už nebudou ze strany pana ministra vnitra opakovat, a kdyby došlo ke skutečnému ohrožení, neměli by se to občané dovídat z novin či časopisů.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio